Στο επίπεδο των δημόσιων οικονομικών οι χειρότερες επιδόσεις της κυβέρνησης καταγράφονται στην διαχείριση του δημόσιου χρέους. Παρά τα πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων ετών,  έχει κατορθώσει (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να το αυξήσει κατά 21 δις ευρώ. Από τα 311 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 θα φθάσει εφέτος τα 332 δις ευρώ σύμφωνα και με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2018.

Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο να αλλοιώσει την πραγματικότητα διασπείροντας μία ξεκάθαρα ψευδή είδηση.

Σε συνέντευξη του έκανε το άσπρο μαύρο αναφέροντας (σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου που απέστειλε)  μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα :

«Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος σημειώνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις φόρτωσαν τους Έλληνες πολίτες με χρέη για να κάνουν τα χατίρια σε Siemens, Novartis και καναλάρχες, σε αντίθεση με τη  παρούσα κυβέρνηση η οποία καταφέρνει σε δύσκολες συνθήκες, με υπερπροσπάθεια των πολιτών, να διαχειριστεί και το χρέος και τα πλεονάσματα και να βγει από τα μνημόνια. Αυτή ακριβώς είναι η αλλαγή, αν και δεν αρέσει σε κάποιους. Ήδη έχουμε τους καλύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο χρέος».

Αφήνοντας ασχολίαστες τις πολιτικές κορώνες ο υπουργός τονίζει την χρηστή διαχείριση του χρέους  που είχε ως αποτέλεσμα αυτό να μην αυξηθεί.

Η δημιουργία fake news  από τον κ. Φάμελλο  μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Είτε έχει άγνοια για την  σημαντική διόγκωση του χρέους είτε γνωρίζει τα δεδομένα και σκόπιμα τα παραποιεί για να αποδείξει την διαφορά της σημερινής κυβέρνησης (η οποία δεν παράγει νέα χρέη) σε σχέση με τις προηγούμενες.

Άραγε η πλήρης άγνοια ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους ή η συνειδητή απόκρυψη της αλήθειας εκ μέρους του είναι πιο επικίνδυνη;