Νησί με ένδοξο παρελθόν και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, οι Σπέτσες, στην είσοδο του Αργολικού κόλπου, είναι ένας από τους πλέον διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Το κοσμοπολίτικο νησί με τον αρχοντικό αέρα, το γαλήνιο τοπίο, τους πευκόφυτους λόφους και τις δαντελωτές ακρογιαλιές μαγεύει τους πιστούς φίλους του και ενθουσιάζει όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά.

Την πρωτεύουσα του νησιού, πόλη με μεγάλη τουριστική κίνηση και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, στολίζουν η ιστορική Ντάπια (παλαιό πυροβολείο και τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821), επιβλητικά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια, ανθοστόλιστες αυλές, περίτεχνα βοτσαλωτά και όμορφες εκκλησίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον», αρχιτεκτονικό στολίδι των Σπετσών, η πλατεία Ποσειδωνίου με το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, το αρχοντικό του Σωτηρίου Αναργύρου, μεγαλεμπόρου και ευεργέτη του νησιού, τα Μουσεία Μπουμπουλίνας (στο αρχοντικό της εθνικής ηρωίδας) και Σπετσών (στο αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη), ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας (ιδρύθηκε σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης των Σπετσιωτών επί των Τούρκων στη ναυμαχία των Σπετσών, το Σεπτέμβριο του 1822).

Ξεχωριστή εμπειρία είναι η βόλτα, είτε με τα πόδια είτε με τις γραφικές άμαξες, από την Ντάπια στο Παλαιό Λιμάνι, μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές του Αργοσαρωνικού.

Στο δυτικό τμήμα του νησιού είναι χτισμένος ο παραθεριστικός οικισμός των Αγίων Αναργύρων, με την ομώνυμη εκκλησία και όμορφη παραλία. Σε μικρή απόσταση από την παραλία των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται η σπηλιά του Μπεκίρη, καταφύγιο των αγωνιστών του 1821.

Η Ζογεριά, η Ξυλοκέριζα, η Αγία Μαρίνα, το Λιγονέρι, ο Βρέλλος, η Αγία Παρασκευή, ο Κουζουνός είναι μερικές μόνο από τις φιλόξενες ακρογιαλιές των Σπετσών.