Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να «τρέξει» μια σειρά από προαπαιτούμενα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην τέταρτη αξιολόγηση.

Τα δύσκολα σημεία από τη λίστα των 88 προαπαιτούμενων δράσεων είναι γνωστά και η κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς γνωρίζουν ότι θα πρέπει να μην χαθεί καθόλου χρόνος έως και το Μάιο προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση τους.

Σε Αθήνα και Βρυξέλλες παραδέχονται ότι αφενός ο όγκος των παρεμβάσεων είναι τεράστιος και αφετέρου το χρονοδιάγραμμα εξαιρετικά σφιχτό.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει μπροστά του περιθώριο δύο μηνών. Το ελληνικό «πρόβλημα» θα απασχολήσει το Euroworking Group στις 12 Απριλίου.

Εκεί οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προετοιμάσουν το Eurogroup της 27ης Απριλίου, ενώ παράλληλα θα προετοιμάσουν και τις θέσεις των Ευρωπαίων για την σύνοδο του ΔΝΤ.

Και αυτό καθώς, πέρα από τις αρρυθμίες στον ρυθμό υλοποίησης των προαπαιτουμένων, έχει έλθει εκ νέου στο προσκήνιο η «διαμάχη» μεταξύ Κομισιόν και Ταμείου για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ ΕΛΠΕ). Μεταξύ των προαπαιτουμένων που δεν φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθούν εγκαίρως περιλαμβάνονται οι τοποθετήσεις νέων διευθυντών στο Δημόσιο και στο Κτηματολόγιο.

Δύσκολες είναι και οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με την εφαρμογή του «γαλλικού κλειδιού» το οποίο θα συνδέσει την αποπληρωμή του με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας.