Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ένταλμα για έρευνα στα γραφεία της Cambridge Analytica

Βρετανία: Ένταλμα για έρευνα στα γραφεία της Cambridge Analytica

Έρευνα στα γραφεία της εταιρείας Cambridge Analytica θα πραγματοποιήσουν οι βρετανικές αρχές, ενώ εξηγήσεις στο Κονγκρέσο θα κληθεί να δώσει ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ για τον τρόπο που διέρρευσαν τα στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών.

Το «πράσινο φως» στην υπηρεσία που έχει αναλάβει την υπόθεση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, να προχωρήσει σε έρευνες στα γραφεία της εταιρείας Cambridge Analytica έδωσαν οι βρετανικές αρχές, μετά τις κατηγορίες ότι η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Συγκεκριμένα, ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενέκρινε το αίτημα της ICO να ερευνήσει τα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, με την υπηρεσία να δηλώνει: «Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστή, σκοπεύουμε να εκτελέσουμε το ένταλμα σύντομα».

Η επικεφαλής της υπηρεσίας ICO Ελίζαμπεθ Ντέναμ είχε ζητήσει την έκδοση του εντάλματος αφού αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία υπέκλεψε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και τα χρησιμοποίησε για να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κάλεσε επισήμως τον επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να εξηγήσει ενώπιόν της πώς κατέληξαν τα στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών στα χέρια της Cambridge Analytica.

Στην ακρόαση αυτή θα εξεταστεί το πώς συλλέγονται και πωλούνται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών «πιθανότατα χωρίς να ενημερωθούν και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, κατά παράβαση της πολιτικής του Facebook», σημειώνουν σε επιστολή τους ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Γκρεγκ Γουόλντεν και ο Δημοκρατικός Φρανκ Παλόουν.

Ο Ζάκερμπεργκ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει, εφόσον είναι «το σωστό πρόσωπο στην εταιρεία» για να μιλήσει στους βουλευτές, ενώ κατάθεση από τον ιδρυτή του Facebook ζητά και η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας.

Ειδικότερα, δύο γερουσιαστές έχουν ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, τη ρυθμιστική αρχή για τα δικαιώματα των καταναλωτών, να ερευνήσει αν και άλλες εταιρείες απέκτησαν παρανόμως προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024