Την εκτίμηση ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα μπορούσε να
γίνει αιτία κλιμάκωσης της κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα αλλά και
να «χρησιμοποιηθούν» από την Τουρκία ως διαπραγματευτικό όπλο έτσι
ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα, εκφράζει σε εκτενείς
ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη η Handelsblatt.

Η εφημερίδα του Ντύσσελντορφ μετά και την απόρριψη της ένστασης που κατέθεσαν οι δύο δικηγόροι κατά της προφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών σχολιάζει ότι «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο νατοϊκών εταίρων και συμπληρώνει -επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο.

Οι αρθρογράφοι της εφημερίδα πιθανολογούν ότι στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο και τονίζουν: «Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».

Αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «πράγματι δεν επικρατεί κατάσταση πολέμου ανάμεσα στους δύο συμμαχικούς εταίρους με την ιστορική αντιπαλότητα, όμως εδώ και κάποιο διάστημα υπάρχουν αυξανόμενες εντάσεις. Το δημοσίευμα, υπενθυμίζει την κρίση των Ιμίων το 1996, η οποία οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου και προσθέτει:

«Τώρα η αντιπαράθεση για τα Ίμια αναζωπυρώνεται», σχολιάζει η HB αναφερόμενη στο συμβάν του Φεβρουαρίου, κατά το οποίο τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ελληνικό σκάφος του λιμενικού. Οι αρθρογράφοι κάνουν ακόμη λόγο για επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου με αφορμή την παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου – γεωτρύπανου που επρόκειτο να προβεί σε έρευνα υδρογονανθράκων.

in.gr