Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς ανοίγουν μια μεγάλη συζήτηση για το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και τη σχέση της με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα όμως ανοίγει για την ανάγκη να δημιουργηθεί Συμβούλιο Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε να τίθενται οι βάσεις για μια πραγματική και ουσιαστική προσαρμογή της χώρας στις σύγχρονες απαιτήσεις της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.

Είναι σαφές, όπως προκύπτει από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν άρδην και οδηγούν τη χώρα μας σε άλλη μια κρίσιμη περίοδο.

Παράλληλα προκύπτουν σύνθετες και αλληλένδετες σύγχρονες απειλές και ως εκ τούτου απαιτείται καλύτερος δυνατός συντονισμός και συνεργασία των επιμέρους εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών και φορέων.

Από πολλές πλευρές έχει επισημανθεί ότι στην Ελλάδα καταγράφεται θεσμικό έλλειμμα στο επίπεδο διαμόρφωσης σχεδιασμού και υλοποίηση μιας υψηλής στρατηγικής εθνικής ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που σε άλλες χώρες, ακόμα και στην Τουρκία, είναι δεδομένο, θα δώσει την ευκαιρία να αλλάξει η μονοδιάστατη αντιμετώπιση πολυδιάστατων προβλημάτων που δεν συμβαδίζει με όσα καταγράφονται στο νέο πολύπλοκο, πολυδιάστατο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον.

Σε αυτή την κρίση θα είχε ιδιαίτερη χρησιμότητα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα συμμετέχουν κορυφαίοι παράγοντες και θα έχει ως αρμοδιότητα τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εισήγηση προτάσεων πολιτικής και την υποστήριξη του εκάστοτε Πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ στη διαχείριση κρίσεων.

Η χρησιμότητα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο έχουν προτείνει και πρόσωπα πιο έμπειρα και με μακρά επιτυχημένη διπλωματική πορεία, είναι μονόδρομος και αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση.

in.gr