Παράλογη χαρακτηρίζει την απαίτηση της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας μάλιστα ότι το αίτημα αυτό θα μπορούσε να «τορπιλίσει τη συμφωνία, που και οι δύο πλευρές λένε ότι θέλουν» να υπάρξει. Συμπληρώνει μάλιστα προκλητικά ότι η αλλαγή του δεν αποτελεί εγγύηση, αφού μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να το ξαναλλάξει.

Ακόμη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, που χθες σε συνέντευξή του στο Reuters αναφέρθηκε σε τέσσερα ονόματα που πρότεινε η χώρα του, αν και μετά η κυβέρνησή του «μάζεψε» αυτές τις δηλώσεις, στη νέα συνέντευξή του στους Financial Times απορρίπτει το όνομα «Νέα Μακεδονία», επειδή «δεν περιέχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό», προσθέτοντας πάντως πως είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τα άλλα τέσσερα ονόματα.

Αυτά, βάσει των προτάσεων Νίμιτς, είναι: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Κατα τα άλλα ο Ζάεφ, συνεχίζοντας την επικοινωνιακή επίθεση με συνέντευξη στους FT, επιμένει να τονίζει ότι ελπίζει ότι θα βρουν λύση με τον Αλ.Τσίπρα και μάλιστα πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε αυτό. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της Αθήνας έχει ήδη εκφραστεί έντονη ενόχληση για τις δηλώσεις και αυτό το μπαράζ συνεντεύξεων του Ζαεφ, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλογο το αίτημα για αναθεώρηση συντάγματος

Στη συνέντευξή του στους FT o Ζόραν Ζάεφ αναφέρει ότι το ελληνικό αίτημα για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, προκειμένου η τελευταία να αποδείξει ότι δεν έχει καμία διεκδίκηση στην ελληνική επικράτεια είναι παράλογο και θα μπορούσε να τορπιλίσει την συμφωνία, που και οι δύο πλευρές λένε πως επιθυμούν.

«Τώρα η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένας εσωτερικός κανόνας λειτουργίας της χώρας. Δεν έχει εφαρμογή εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα αποτελεί μια τελική εγγύηση, γιατί μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει ξανά το Σύνταγμα» σημειώνει ο κ. Ζάεφ.

in.gr