Νομοσχέδιο με αυστηρότερα μέτρα για τους μετανάστες καταθέτει η κυβέρνηση της Γαλλίας την Τετάρτη, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο διπλασιάζει τον χρόνο κατά τον οποίο μπορούν να κρατηθούν οι παράνομοι μετανάστες, φθάνοντάς τον στις 90 ημέρες, και μειώνει τις προθεσμίες εντός των οποίων μπορεί κάποιος να καταθέσει αίτηση για άσυλο.

Επίσης, καθιστά ποινικά κολάσιμη την παράνομη είσοδο στη Γαλλία με ποινές που φθάνουν τον ένα χρόνο φυλάκισης και πρόστιμα.

Το νομοσχέδιο όμως προβλέπει λιγότερο αυστηρή αντιμετώπιση των ανηλίκων, καθώς διευκολύνει την απόκτηση ασύλου απ’ όσους είναι κάτω των 18 ετών. Τέλος μειώνει στο μισό τον χρόνο διεκπεραίωσης κάθε αίτησης ασύλου από τις αρχές.

Τα μέτρα για το μεταναστευτικό θα δοκιμάσουν την συνοχή της γαλλικής κυβέρνησης στη Βουλή. Ο Ματιέ Ορφελέν, βουλευτής του κόμματος En Marche του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «προβληματικό» τον διπλασιασμό της περιόδου κράτησης από τις 45 στις 90 ημέρες, ζητώντας να τροποποιηθεί.

Η Σονιά Κριμί, επίσης από το En Marche, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τους φόβους των ψηφοφόρων για τους μετανάστες, κυρίως όσον αφορά την τρομοκρατία και τις παροχές του κοινωνικού κράτους.

Αν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το νομοσχέδιο επειδή περιορίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, τα μέτρα αποδεικνύονται δημοφιλή ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Πρόσφατη δημοσκόπηση της BVA έδειξε ότι το 63% των Γάλλων θεωρεί ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μετανάστες στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αιτήσεις για άσυλο έσπασαν ρεκόρ στη Γαλλία το 2017 ξεπερνώντας τις 100.000. Όμως υπολείπονται των αιτήσεων για άσυλο στη Γερμανία που έφθασαν τις 186.000 πέρσι.

Τάνια Μποζανίνου

in.gr