Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διοικήσεις των τραπεζών διότι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τους ισολογισμούς τους για τη χρήση του 2017. Η έναρξη του stress test θα συμπέσει με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι έχει νομοθετηθεί να ξεκινήσουν στις 21 Φεβρουαρίου.

Οι τράπεζες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων που θα πραγματοποιήσουν το πλαίσιο της υιοθέτησης του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9.

Τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν στην ΕΚΤ και θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα «τρέξει» το stress test. Το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα καταθέσουν στοιχεία και θα ενσωματώσουν τις απαιτήσεις της ΕΚΤ, ενώ η τελική υποβολή των στοιχεία θα γίνει στις 2 Απριλίου.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Supervisory Board του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, το οποίο πιθανότατα θα εξετάσει τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες και εκτιμάται ότι ίσως και την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι τράπεζες με την UBS στο πλαίσιο του συνεδρίου CEEMEA & Italian Financials Conference στο Μιλάνο, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν πως τα σενάρια είναι καλύτερα απ’ όσο φοβούνταν και πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερικούς σκοπούς. Η UBS εκτιμά πως σ’ αυτή τη φάση καμία από τις τράπεζες δεν αναμένει αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Η σταδιακή εισαγωγή του IFRS 9 δίνει στις τράπεζες κίνητρο να αυξήσουν την κάλυψη των NPEs.

in.gr