Για τους θαυμαστές του ο Μάρκο Μινίτι, ισχυρός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, είναι ο άνθρωπος που έλυσε το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης. Για τους επικριτές του είναι ο αδίστακτος αρχιτέκτονας μιας μυστικής συμφωνίας με τις πολιτοφυλακές της Βόρειας Αφρικής και, ως εκ τούτου, υπεύθυνος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στα κέντρα κράτησης της Λιβύης.

Σύμφωνα με το Βήμα από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2016 ο 61χρονος πρώην κομμουνιστής από την Καλαβρία έχει μετατραπεί σε πολωτικό πρωταγωνιστή της πολιτικής σκηνής τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ιταλία.

Η συμφωνία με την κατακερματισμένη ηγεσία της Λιβύης για να κλείσουν τα πορώδη σύνορά της αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειάς του να καταπολεμήσει τόσο την τρομοκρατία όσο και το λαθρεμπόριο ανθρώπων. Και, όπως λέει, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης.

«Αυτό που έκανε η Ιταλία στη Λιβύη είναι ένα πρότυπο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων χωρίς να ορθώσουμε σύνορα και φράχτες με συρματοπλέγματα» λέει ο Μινίτι.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο ως υπουργός Εσωτερικών, ο Μινίτι εισήγαγε έναν αμφιλεγόμενο κώδικα δεοντολογίας για τις ομάδες βοήθειας που λειτουργούν σε σκάφη διάσωσης στη Μεσόγειο, απαγορεύοντας σε όποια οργάνωση δεν είχε υπογράψει την πρόσβαση στα ιταλικά λιμάνια. Πέρασε επίσης έναν νέο νόμο περί μετανάστευσης, που σύμφωνα με τους επικριτές του παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη διασφαλίζοντας το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Τον Φεβρουάριο του 2017 υπέγραψε μνημόνιο κατά της εμπορίας ανθρώπων με την κυβέρνηση της Λιβύης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διεξήγαγε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των φυλών της περιοχής νότια της Τρίπολης και συνέβαλε στην επανέναρξη της λειτουργίας της λιμενικής ακτοφυλακής, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν μετανάστες με πλοία τη χώρα για την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα: Μια δραματική πτώση στον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας – 118.011 το 2017, σε σύγκριση με 177.658 την ίδια περίοδο το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σήμερα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επαινούν τον Μινίτι, ΜΚΟ και αριστεροί ηγέτες τον επικρίνουν, και ιταλοί πολιτικοί σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα τον φοβούνται ως πιθανό διεκδικητή της πρωθυπουργίας μετά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στις 4 Μαρτίου.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο