Σε έμμεση επιβεβαίωση των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ, ότι προηγούμενες
ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια»,
όπως επίσης άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν είχαν δεχτεί και
διπλή χρήση προχώρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Υπάρχουν έγγραφα, δημόσιες διαπραγματεύσεις, να μην τρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη όσοι θέλουν να δείχνουν περισσότερο πατριώτες από άλλους» τόνισε στον ΣΚΑΙ το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι την Τετάρτη έγιναν βήματα καλής θέλησης από πλευράς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, με την ανακοίνωση για μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού των Σκοπίων.

«Είναι ουσιώδες θέμα ο αλυτρωτισμός, να μην υπάρχουν βλέψεις στα
σύνορα μας και στην εθνική ακεραιότητά μας… Οι μετονομασίες αποτελούν
ουσιώδη βήματα» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Δεν αρκούν για συμφωνία σε
καμία περίπτωση, άλλα είναι ένα πρώτο βήμα» διευκρίνισε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διεθνή συμφωνία που θα κατοχυρώνει το όνομα έναντι όλων, αλλαγή συντάγματος και άρση αλυτρωτισμού. «Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων ήταν καύσιμο για τη δική μας τάση εθνικισμού, με ακροδεξιές φωνές της ΝΔ να αρνούνται το πλαίσιο λύσης του 2007» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης είναι ακροδεξιοί και λένε αυτά που λέγανε και ως ΛΑΟΣ και υπό αυτήν την έννοια εκείνοι είναι συνεπείς, αλλά σύρουν προς αυτή την κατεύθυνση τη ΝΔ.

«Με το να μη θες να υπάρχει καθόλου ο όρος «Μακεδονία» αρνείσαι την πραγματικότητα», καθώς ο όρος περιλαμβάνεται και στην προσωρινή ονομασία της ΠΓΔΜ, σημείωσε.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει εάν θεωρεί τον Πάνο Καμμένο ακροδεξιό, όπως τους Βορίδη και Γεωργιάδη, επιμένοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν υπονομεύει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα.

in.gr