Μια ολόκληρη αστυνομική υπηρεσία είχε στη διάθεσή του για πάσαν χρήση κι αρωγή ο 57χρονος ποινικός Βασίλης Στεφανάκος που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ πριν από πέντε ημέρες στο Χαϊδάρι. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και απλοί αστυνομικοί φέρεται να είχαν αναπτύξει επαφές και να έδιναν τα διαπιστευτήριά τους στον «αδιαφιλονίκητο» ηγέτη της νύχτας επί σειρά ετών, προκαλώντας σειρά προβλημάτων εντός κι εκτός ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τα Νέα σε αρκετές περιπτώσεις αστυνομικοί (κυρίως της Ασφάλειας Αττικής) που είχαν στόχο τη σύλληψη του Στεφανάκου άφηναν να διαρρέουν σε συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες παραπλανητικές πληροφορίες, προκειμένου να αιφνιδιάσουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Κι αυτές ακριβώς οι επαφές του με αστυνομικούς – ακόμη κι από τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. -, την τελευταία 20ετία, συνεκτιμώνται τώρα από τους ερευνητές της δολοφονίας του.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. Η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκαν επαφές του Βασίλη Στεφανάκου με αστυνομικούς ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν διαπιστώνεται ότι έχει σύστημα υποστήριξης από ενστόλους στις εκφορτώσεις λαθραίων καυσίμων ή τσιγάρων σε ακτές του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας και στη μεταφορά σε δεξαμενές και αποθήκες ενώ αστυνομικοί έβαζαν τις γνωστές κορδέλες με τον λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ. για να αποκλειστεί ο χώρος.

Σε κατάθεση που είχε δώσει στις 27 Μαΐου 2003 ένας πρώην συνεργάτης του σημείωνε ότι «ο Βασίλης Στεφανάκος είχε τη συνδρομή και αστυνομικών οργάνων και λιμενικών και μάλιστα κάθε φορά που έφευγε λαθραίο πετρέλαιο συνοδευόταν από περιπολικό της Αστυνομίας για να μην υποστεί έλεγχο από άλλα όργανα». Επιπλέον είχε διαπιστωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2006 κάποιοι άλλοι αστυνομικοί, από τη Νίκαια και την Πετρούπολη, τον είχαν βοηθήσει στην έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, παρότι τότε ήταν καταζητούμενος. Διαρκώς στο πλευρό του βρισκόταν πρώην αξιωματικός των ΕΚΑΜ που είχε απομακρυνθεί από το Σώμα επειδή είχε αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε αρχαιοκαπηλικό κύκλωμα. Ο ίδιος πρώην ένστολος είχε συλληφθεί προ τριετίας για συμμετοχή στο σχέδιο «Γοργοπόταμος», μαζί με μέλη των Πυρήνων και τον Χριστόδουλο Ξηρό, για τη μεγάλη φυγή από τις φυλακές Κορυδαλλού.

in.gr