Η εξαγγελία «αυτή τη σεζόν θα
εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο» σε αρχαιολογικούς χώρους και
μουσεία έχει ακουστεί πολλές φορές.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η ανακοίνωση της Λυδίας Κονιόρδου ότι τον ερχόμενο Μάιο οι επισκέπτες 13 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων θα μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικό εισιτήριο άραγε θα επιβεβαιώσει ή θα αλλάξει την παράδοση; Ο καιρός γαρ εγγύς, η χορηγία της Εθνικής Τραπέζης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 1,2 εκατ. ευρώ δεδομένη, οι υπογραφές με τον πάροχο θα πέσουν αύριο και οι προθέσεις της νέας προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθηνάς Χατζηπέτρου, θετικές.

Οι επιφυλάξεις απέναντι στην είδηση είναι λογικές, όχι μόνο επειδή από το 2015 επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη ηλεκτρονικό εισιτήριο ακούμε και δεν βλέπουμε (για να μη θυμηθούμε τις εποχές του ΟΠΕΠ), αλλά κι επειδή οι ιθύνοντες παραδέχονται ότι το ΤΑΠΑ είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο για να δεχθεί το βάρος μιας τόσο σοβαρής υποδομής (γι’ αυτό και θα ζητηθεί η συμβολή της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου).

Το απαραίτητο σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, ώστε να εξασφαλιστεί ο σε πραγματικό χρόνο έγκυρος έλεγχος των εσόδων και η άμεση προστασία των χρημάτων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Εποχή κατά την οποία ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ότι θα έχει προσληφθεί στο μεταξύ επαρκές προσωπικό για να διαχειριστεί τις απαιτητικές υποδομές.

Κι αυτό διότι ο οργανισμός λειτουργίας του ταμείου που προσδιορίζει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας ακόμη δεν έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις, ενώ εν συνεχεία θα πρέπει να ακολουθήσουν διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και εκπαίδευση.

in.gr