Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα απλό διαγνωστικό τεστ για την πρώιμη διάγνωση του οισοφάγου Barrett, που δημιουργεί υποσχέσεις πρόληψης των θανάτων από οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine.

Ο οισοφάγος Barrett θεωρείται πρόδρομο στάδιο του οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος, μιας μορφής καρκίνου με πάνω από 80% θνησιμότητα στην πενταετία.

Το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου μπορεί να προληφθεί αν οι ασθενείς διαγνωστούν στο στάδιο του οισοφάγου Barrett και αντιμετωπιστούν οι δυσπλασίες εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Όμως, η ανίχνευση του οισοφάγου Barrett παραδοσιακά γίνεται με γαστροσκόπηση, μια διαδικασία, επεμβατική, δαπανηρή και δυσάρεστη τους περισσότερους ασθενείς.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και του Ιατρικού Κέντρου των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Κλίβελαντ ανέπτυξαν ένα εύκολο και γρήγορο τεστ που έχει 90% ευαισθησία στην διάγνωση των ατόμων με οισοφάγο Barrett. Οι ασθενείς απλώς καταπίνουν ένα μικρό μπαλόνι, που σε μέγεθος δεν ξεπερνά αυτό μιας βιταμίνης, το οποίο παίρνει δείγμα από τον οισοφάγο, αποσύρεται στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα σιλικόνης και έπειτα ελέγχεται εργαστηριακά το δείγμα για τυχόν ανωμαλίες στο DNA.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν οι ερευνητές εντόπισαν δύο γονίδια, τα VIM και CCNA1, που το καθένα τροποποιεί χημικά τη μεθυλίωση του DNA στον οισοφάγοBarrett.

Το τεστ μάλιστα είχε κατά 90% ακρίβεια στην διάγνωση του οισοφάγου Barrett ή στην αναγνώριση ενός φυσιολογικού οισοφάγου, στο σύνολο των 300 δειγμάτων που ελέγχθηκαν.

Σε δεύτερη κλινική δοκιμή που έγινε σε 86 άτομα τα οποία κατάπιαν το μπαλόνι και πάλι το τεστ απεδείχθη σωστό στο 90% του χρόνου, με 90,3% ευαισθησία στην ανίχνευση των ατόμων με οισοφάγο Barrett και 91,7% εξειδίκευση στην αναγνώριση των ατόμων που είχαν φυσιολογικό οισοφάγο.

Το μπαλόνι έγινε καλά ανεκτό από τους ασθενείς, με το 82% να αναφέρουν λίγο ή καθόλου άγχος, πόνο ή πνιγμό, το 93% να δηλώνει ότι θα επαναλάβει την διαδικασία ξανά αν χρειαστεί και το 95% ότι θα συνιστούσε το τεστ σε άλλα άτομα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr