Αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί φαίνεται πως θα κυμανθεί τελικά το ύψος της δόσης που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το ποσό θα είναι γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ.

Εξηγώντας ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, οι ίδιοι διαψεύδουν δημοσιεύματα «που ανεβάζουν αυθαίρετα το ποσό της εκταμίευσης ακόμη και στα 7,5-8 δισ. ευρώ».

Ειδικότερα όπως εξηγούν, το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, σημειώνουν οι ίδιοι. «Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ» καταλήγουν.

Σε κάθε περίπτωση πριν την εκταμίευση του όποιου ποσού πρέπει το Εurogroup να «σφραγίσει» το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δίνουν μάχη αυτό να γίνει στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ήδη σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, στο Euroworking Group, για την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, μετά και την κατάθεση του ογκώδους πολυνομοσχεδίου η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται σε συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα (15/1).

Στα δύσκολα ζητήματα που επιμένουν οι θεσμοί, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στη συνεδρίαση, είναι οι πλειστηριασμοί, θέμα που παρακολουθεί στενά και η ΕΚΤ, δεδομένης της κρισιμότητας του για την απαλλαγή των τραπεζών από βαρίδια εν όψει και των stress test.

Ο κ. Χουλιαράκης θα κληθεί λοιπόν να απαντήσει για τις εξελίξεις στο θέμα, αλλά και για το πότε θα κατατεθεί η τροπολογία με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος και για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο.

Αργυρώ Τσατσούλη

in.gr