Πολλές είναι οι οικογένειες πουν ζουν καθημερινά με τον φόβο των
πλειστηριασμών. Από αυτή την Τετάρτη ξεκινούν και πάλι ηλεκτρονικοί και
φυσικοί πλειστηριασμοί καθώς οι συμβολαιογράφοι σταματούν την αποχή
τους.

Η ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει την αυτόφωρη σύλληψη όσων παρεμποδίζουν την διενέργειά των πλειστηριασμών θα φέρει πολλές αντιδράσεις καθώς οργανώνεις ανακοίνωσαν πως θα βρεθούν και πάλι στα ειρηνοδικεία για να σταματήσουν την διαδικασία.

Στο in.gr μίλησε ο δικηγόρος Ζάννης Σιδέρης που δίνει συμβουλές σε εκείνους που κινδυνεύουν για το πως μπορούν να σταματήσουν την διαδικασία του πλειστηριασμού.

  • Η υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) αποτελεί το ασφαλέστερο «καταφύγιο» για τους δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και μικρεμπόρους), δεδομένου ότι άμεσα με την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο αναστέλλεται κάθε καταδιωκτικό μέτρο σε βάρος του δανειολήπτη, ενώ μέσω της εν λόγω δικαστικής διαδικασίας μπορεί να επιτευχθεί και σημαντικότατη διαγραφή χρέους (έως και ολική σε κάποιες περιπτώσεις).
  • Όσον αφορά τους επιχειρηματίες, υπάρχει πλέον η λύση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.
  • Εάν κάποιος δεν δύναται ή δεν επιθυμεί να υπαχθεί σε μία εκ των ανωτέρω διαδικασιών, σαφώς και υπάρχει η δυνατότητα να προβεί σε κάποια ρύθμιση των οφειλών του με τις τράπεζες, η οποία πρέπει να λαμβάνει χώρα, όμως, πάντα μέσω μίας σωστής διαπραγμάτευσης από έναν εξειδικευμένο δικηγόρο
  • Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Νομοθεσία μας, βέβαια, μας παρέχει και έτερα νομικά «εργαλεία» προστασίας έναντι στις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς), όπως είναι το ένδικο βοήθημα της ανακοπής και η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Ορέστης Καρύπης

in.gr