Η ακεταμινοφαίνη/παρακεταμόλη κατά την κύηση ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την γονιμότητα των θηλέων απογόνων, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Endocrine Connections.

Η ανασκόπηση βασίστηκε σε τρεις ξεχωριστές μελέτες που έγιναν σε τρωκτικά και όλες έδειξαν αναπτυξιακές αλλαγές στο αναπαραγωγικό σύστημα των θηλέων απογόνων των ποντικιών που είχαν πάρει ακεταμινοφαίνη κατά την κύηση, γεγονός που ενδεχομένως να συντελούσε σε μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα.

Η ακεταμινοφαίνη/παρακεταμόλη είναι ένα ευρέως μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό φάρμακο που παίρνουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρόσφατες μελέτες είχν δείξει ότι η χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με διαταραχές στην ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος αλλά δεν είχαν διερευνηθεί οι επιπτώσεις στο γυναικείο.

Ο Δρ Ντέιβιντ Κριστενσεν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης επαναξιολόγησαν τα στοιχεία τριών μελετών που είχαν εστιάσει στις επιπτώσεις της ακεταμινοφαίνης κατά την κύηση στην ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος των θηλεών απογόνων.

Είναι ήδη γνωστό ότι η έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα που εκδηλώνονται όμως μετέπειτα. Σε τρωκτικά και ανθρώπους, οι θηλυκοί απόγονοι γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Στις τρεις μελέτες που εξετάστηκαν κατά την ανασκόπηση, τα τρωκτικά είχαν πάρει ακεταμινοφαίνη κατά την κύηση σε δόσεις ίσες με αυτές που θα έπαιρνε μια έγκυος προκειμένου να ανακουφιστεί από κάποιον πόνο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα θηλυκά ποντίκια που γεννήθηκαν είχαν μικρότερο αριθμό ωαρίων. Αυτό σημαίνει ότι στην ενήλικη ζωή τους θα είχαν λιγότερα διαθέσιμα ωάρια προς γονιμοποίηση, άρα μειωμένες πιθανότητες επιτυχούς κύησης με την πάροδο της ηλικίας.

«Αν και η εξασθένηση της γονιμότητας μπορεί να μην είναι σοβαρή, και πάλι είναι ανησυχητικό ότι τρεις διαφορετικές πειραματικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ακεταμινοφαίνη διαταράσσει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Σαφώς και θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα ώστε να εδραιώσουμε τον συσχετισμό στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα», σχολιάζει ο Δρ Κριστενσεν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr