Πρόβλεψη για μεγαλύτερο αριθμό ισχυρών σεισμών σε σχέση με το έτος που
πέρασε, κάνουν ερευνητές για το 2018 στηριζόμενοι σε ευρήματα μελέτης
που σχετίζονται με το ρυθμό περιστροφής της γης.

Ειδικότερα, η πρόβλεψή τους για ισχυρότερους σεισμούς βασίζεται στο γεγονός ότι η γη αυτή την περίοδο βιώνει μια περιοδική επιβράδυνση της περιστροφής της. Όπως υποστηρίζουν, έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι σε αντίστοιχες περιόδους όπου υπήρξαν επιβραδύνσεις , καταγράφηκαν ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Ρότζερ Μπίλχαμ από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο που φιλοξενούνται στη βρετανική εφημερίδα Mirror, «το 2017 είχαμε μόνο 6 μεγάλες σεισμούς ενώ το 2018 θα μπορούσαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με 20 ισχυρούς σεισμούς».

Τόσο ο ίδιος, όσο και η Ρεμπέκα Μπέντικ από το πανεπιστήμιο της Μοντάνα, μελέτησαν εκτενώς σεισμικές δονήσεις από το 1900 έως τις μέρες μας οι οποίοι ξεπερνούσαν τα 7 Ρίχτερ. Από την έρευνα, ανακάλυψαν περιόδους 5 ετών όπου η περιστροφή της γης επιβραδύνθηκε ενώ μετά από αυτές, η σεισμική δραστηριότητα ήταν πιο έντονη από άλλες περιόδους. Παράλληλα, η έρευνα των επιστημόνων έδειξε ότι ιστορικά τέτοιου είδους σεισμοί συμβαίνουν γύρω από τον Ισημερινό στις τροπικές περιοχές της Γης.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες οι οποίοι διαφωνούν με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, χαρακτηρίζοντας την περισσότερο ως μία προκαταρκτική παρουσίαση συνεδρίου παρά ως εμπεριστατωμένη έρευνα.

in.gr