Η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Συριζαίους βουλευτές.

Εξ ου και το μασάζ του υπουργού Δικαιοσύνης στην ΚΟ τους κόμματος χθες. Εύλογα διαμαρτύρονταν ορισμένοι.

Μέχρι και ο βασικός τους ιδεολογικός αντίπαλος, ο κατά την ανάλυση τους ακροδεξιός, Άδωνις Γεωργιάδης, μπορούσε να βγαίνει με αφορμή αυτήν στα ερτζιανά και να δηλώνει «η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς είναι πάρα πολύ σκληρή για τα δικά μου δεδομένα. Η ιδέα ότι κάποιος θα τιμωρείται με φυλάκιση μόνο και μόνο γιατί παρίσταται σε κάποιον πλειστηριασμό, ομολογώ ότι δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Η «πρώτη φορά αριστερά» κάνει πράγματα που ούτε εγώ τα είχα φανταστεί».

Πολύ πριν, όμως, φθάσουμε στην Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρούσε ήδη πολλές τροπολογίες στο κυβερνητικό του ενεργητικό. Τόσες που θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια σχεδόν λατρεία για αυτό το είδος νομοθέτησης. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, είχαν κοντέψει να σπάσουν το ρεκόρ των 450 υπουργικών τροπολογιών σε κοινοβουλευτική περίοδο. Στα τέλη εκείνου του μήνα για παράδειγμα σε νομοσχέδιο αναφορικά με την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία, είχαν κατατεθεί 16 υπουργικές τροπολογίες. Και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου ομολογούσε πως την προηγούμενη χρονιά, το 2016, είχαν καταθέσει 303 όταν το 2015 είχαν καταθέσει 130. Τα νούμερα, βέβαια, όσο πάνε και «βελτιώνονται», ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πως την Τετάρτη, μια μέρα πριν κλείσει η βουλή για τις γιορτές κατέθεσαν 36. Όταν ένα χρόνο πριν, στις 20 Δεκέμβριου του 2016, στο πολυνομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα είχαν κατατεθεί μόνο 14 υπουργικές τροπολογίες.

Κι αν οι αριθμοί σοκάρουν, οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν σοκάρονται. Γιατί; Επειδή το επιχείρημα είναι πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέθεταν περισσότερες τροπολογίες σε σύγκριση με τη σημερινή συγκυβέρνηση.
Κλασσικά!

in.gr