Ο δρόμος για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit άνοιξε, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο λογαριασμός παραμένει ακόμη κρίσιμο σημείο το οποίο κλιμακώνει την αγωνία για την ομαλή συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο του «απαλού», όπως το περιγράφουν οι αναλύτές, Brexit το ποσό του λογαριασμού έχει κατέβει σε σχέση με τις αρχικές ακτιμήσεις. Από τα τα 60 δισ., για τα οποία γινόταν αρχικά λόγος, θα κυμανθεί από 35 μέχρι 40 δισ. σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC.

Eκπρόσωπος, πάντως, της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι ο λογαριασμός του Brexit μεταξύ 35 και 39 δισ. λιρών αποτελεί δίκαιη διευθέτηση.

«Αναμένουμε ότι θα κινηθεί μεταξύ 35 και 39 δισ. λιρών. Φαίνεται ότι είναι μια δίκαιη διευθέτηση για τις υποχρεώσεις μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος.

Μετά τη συνάντηση με τον Γιούνκερ, η Μέι υπογράμμισε ότι ο «λογαριασμός» του διαζυγίου θα είναι «δίκαιος» για τους βρετανούς φορολογούμενους.

Τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζονται και βάσει της συμφωνίας, το Δικαστήριο της ΕΕ θα μεριμνά για οκτώ χρόνια μετά το Brexit για την τήρηση των δικαιωμάτων τους.

Αναφορικά με την περίοδο προσαρμογής, αυτή θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δυνατότητα να διατηρήσει ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στοιχείο που ζητούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι στη Βρετανία, ανήσυχοι για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς «δίκτυ προστασίας».

Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δέσμευση του στρατοπέδου των υποστηρικτών του Brexit. Η ελευθερία αυτή θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ακόμη και αν οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να καταγράφονται κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr