Ανοικτό παραμένει το θέμα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (οι εκπτώσεις στους συντελεστές) στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018 άφησε να εννοηθεί αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο ίδιος ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς το ζήτημα συνδέεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Λύση που εξετάζεται πάντως, όπως επιβεβαίωσε και ο Τσακαλώτος, είναι και η ενίσχυση των νησιών όχι μέσω ΦΠΑ, αλλά μέσω επενδύσεων στα νησιά που τις χρειάζονται περισσότερο. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε η ευρωπαϊκή πηγή θεωρείται ότι το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αφήνει ανοικτό παράθυρο για φοροδιαφυγή.

Τα προαπαιτούμενα και η εκταμίευση

Από τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί περίπου το ένα τρίτο. Ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 22α Ιανουαρίου καθώς στην συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης (compliance report) αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά «αφετηρία» θα αποτελέσει ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, ο ευρωπαϊος αξιωματούχος μιλά για 80-81 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του προγράμματος και να συμφωνηθεί η πορεία για την μεταμνημονιακή εποχή.

Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι «πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα ως buffer στο τέλος του προγράμματος», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Αν ακολουθηθεί ο υπάρχον σχεδιασμός, υπενθύμισε ο αξιωματούχος, θα εκταμιευτούν περίπου 18,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος ενώ θα απομείνουν περίπου 27,4 δισ. ευρώ ως υπόλοιπο από το εγκεκριμένο «πακέτο» της 3ης δανειακής σύμβασης.

in.gr