Με τους θανάτους των παιδιών να προκαλούν διεθνή ανησυχία και την κατάσταση να μαρτυρά απόλυτη εξαθλίωση στην Υεμένη, πλοίο των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στη χώρα μεταφέροντας τρόφιμα. Ύστερα από τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, οι κάτοικοι της Υεμένης υποφέρουν καθημερινά από έλλειψη τροφίμων.

Για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες προσγειώθηκαν, το Σάββατο, στην πρωτεύουσα της χώρας Σαναά αεροπλάνα με εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων για να διανείμουν φάρμακα.

Είδηση αποτέλεσε και τη Δευτέρα η επισιτιστική βοήθεια που χορηγήθηκε στην Υεμένη, ύστερα από τον αποκλεισμό που της επιβλήθηκε στις 6 Νοεμβρίου. Χιλιάδες τόνοι σιταριού προορίζονται για 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια Υεμένη.

Συγκλονίζει, πάντως, ο αριθμός των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, 11 από τους οποίους είναι παιδιά.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children εκτιμά ότι 20.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Υεμένη προστίθενται στον κατάλογο με τους οξέως υποσιτισμένους κάθε μήνα, «δηλαδή κατά μέσο όρο 27 παιδιά την ώρα».

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός έκλεισε όλα τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια περάσματα της Υεμένης στις 6 Νοεμβρίου προκειμένου, όπως ανακοίνωσε, να σταματήσει την είσοδο στη χώρα παράνομων όπλων από το Ιράν με προορισμό τους Χούτι.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει, νωρίτερα, ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Υεμένης θα προκαλούσε λιμό από τον οποίο θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Μαρκ Λόουκοκ, αρμόδιος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι αν ο αραβικός συνασπισμός δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, θα προκληθεί «ο μεγαλύτερος λιμός που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε την πρόσβαση στο λιμάνι της Χουνταϊντά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως όμως διαβεβαίωσαν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση της πόλης Χουνταϊντά.

Ένα ακόμη στοιχείο που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Μέσα σε δύο χρόνια έχουν πεθάνει πάνω από 8.000 άνθρωποι στην Υεμένη από αεροπορικές επιδρομές ή χερσαίες συγκρούσεις.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr