Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα που διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την «αυτόματη» θεραπεία των ψυχικών παθήσεων, σύμφωνα με άρθρο του Nature.

Οι δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, μία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μία από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, άρχισαν ήδη δοκιμές των εμφυτευμάτων σε ανθρώπους με επιληψία, με υποστήριξη από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου.

Η DARPA θέλει να τα αξιοποιήσει σε στρατιώτες και βετεράνους, που πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.α.

Τα εμφυτεύματα καταγράφουν τη νευρωνική δραστηριότητα και, όταν κρίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτόματα διεγείρουν τον εγκέφαλο με ηλεκτρικούς παλμούς, ώστε να αλλάξουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ατόμου.

Συγκεκριμένα, μέσω ηλεκτρονικών αισθητήρων και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης χαρτογραφείται η νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου, εντοπίζονται τυχόν διαταραχές λειτουργίας και μέσω ελάσσονων ηλεκτροσόκ επανέρχεται η εγκεφαλική λειτουργία σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι καθίσταται περιττή ή φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική παρέμβαση.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές κατά την παρουσία της μελέτης τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστήμης στην Ουάσιγκτον, τα καινοτόμα αυτά εμφυτεύματα ίσως τελικά να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των ψυχικών παθήσεων, ειδικά στις περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

Πάντως, δεν ήταν λίγοι οι επιστήμονες που σχολιάζοντας το επιστημονικό επίτευγμα έθεσαν ηθικά διλήμματα, καθώς τα καινοτόμα εμφυτεύματα δίνει την δυνατότητα πρόσβασης στο ανθρώπινο εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαφύλαξη της ακεραιότητας της προσωπικότητάς του.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ