Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πουτζδεμόντ vs Ραχόι: Ο γιος αρτοποιού κόντρα στον αστό

Πουτζδεμόντ vs Ραχόι: Ο γιος αρτοποιού κόντρα στον αστό

Ο ένας γιος αρτοποιού, ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τα εφηβικά του χρόνια, ο άλλος γόνος αστικής οικογένειας της Γαλικίας, λάτρης των ταυρομαχιών και των πούρων, βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο ένας γιος αρτοποιού, ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τα εφηβικά του χρόνια, ο άλλος γόνος αστικής οικογένειας της Γαλικίας, λάτρης των ταυρομαχιών και των πούρων, βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο καταλανός ηγέτης των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζδεμόντ κι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, είναι πρωταγωνιστές των ημερών, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κρίση.

Πέρα από τις ουλές που αμφότεροι φέρουν από τροχαία ατυχήματα που είχαν στη διάρκεια της νιότης τους, οι δυο άνδρες τίποτα άλλο κοινό δεν έχουν.

Κάρλες Πουτζδεμόντ

Πρώην δημοσιογράφος, ο 54χρονος ηγέτης της ημιαυτόνομης περιφέρειας της Καταλονίας, εργάστηκε για διάφορες τοπικές εφημερίδες και το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά τις σπουδές του στην καταλανική φιλολογία.

Δεύτερος από τους 8 αδελφούς του και γιος αρτοποιού, ο 54χρονος σημερινός πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της απόσχισης της Καταλονίας από την εφηβεία του.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χιρόνα, βρειοδυτικά της Βαρκελώνης όπου ζει μέχρι σήμερα. Το 1983 σε ηλικία 21ενός ετών επέζησε ενός σοβαρού ατυχήματος που άφησε σημάδια στο μέτωπό του, τα οποία καλύπτει με τα μαλλιά του.

Στην πολιτική συμμετέχει ενεργά από το 1983 οπότε και εντάχθηκε στις τάξεις του φιλελεύθερου εθνικιστικού καταλανικού κόμματος «Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας». Το 2011 εξελέγη δήμαρχος Χιρόνας και μόλις πέρυσι, έγινε αρχηγός της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Τυχαία μπήκα από την πίσω πόρτα» είπε ο ίδιος, ως αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού ανάμεσα στα αποσχιστικά κόμματα που ήθελαν να αντικαταστήσουν τον τότε αρχηγό Αρτούρ Μας.

Ο Πουτζδεμόντ έχει δηλώσει ότι δεν φοβάται ακόμη και να φυλακιστεί για τη στάση του υπέρ της απόσχισης, λέγοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να τον αποτρέψει από το να εγκαταλείψει τις ιδέες του του για την ανεξαρτησία».

Είναι παντρεμένος με τη ρουμάνα δημοσιογράφο Μαρσέλα Τοπόρ με την οποία απέκτησε δυο κόρες. Μιλά καταλανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ρουμάνικα.

Μαριάνο Ραχόι

Ο 62χρονος οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης γεννήθηκε στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Γαλικίας στα βορειοδυτικά της Ισπανίας. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, (πατέρας δικαστής, παππούς δικηγόρος) σπούδασε νομικά και σε ηλικία 23 ετών έγινε ο νεότερος υποθηκοφύλακας στη χώρα, μετά την είσοδό του στη δημόσια διοίκηση.

Λάτρης των ταυρομαχιών, ο Ραχόι ήρε την απαγόρευση προβολής του εθνικού σπορ της Ισπανίας στην τηλεόραση, αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Ραχόι, στρατεύτηκε στο Λαϊκό Κόμμα το
1977 και πέρασε όλα τα στάδια της ιεραρχίας, ξεκινώντας από αφισοκολλήσεις στη γενέτειρά του.

Το 1986 εξελέγη βουλευτής στην επαρχία της Ποντεβέδρα και μέχρι την ανάδειξή του στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, ανέλαβε σειρά χαρτοφυλακίων στη συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Στο προσκήνιο της πολιτικής βρίσκεται από το 2003, οπότε κι ο Αθνάρ αποφάσισε να του δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Ραχόι επέζησε ενός σοβαρού τροχαίου που του άφησε ουλές στο πρόσωπο –εξ ου και η γενειάδα που φέρει- αλλά και μιας συντριβής ελικοπτέρου το 2005, κοντά στη Μαδρίτη, από την οποία γλίτωσε μόνο με ένα σπασμένο δάχτυλο.

Ως «survivor» και στην πολιτική -όπως εξάλλου έχει χαρακτηριστεί- αποφεύγει τα ρίσκα και συχνά οι επιλογές του χαρακτηρίζονται από τον εγχώριο Τύπο ως «θολές πλην όμως ασφαλείς». Όντας πρωθυπουργός από το 2011, συνέβαλε στην έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είδε τις έδρες του Λαικού Κόμματος να μειώνονται εξαιτίας των αντιδημοφιλών πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσε αλλά και σειράς σκανδάλων διαφθοράς στους κόλπους του συντηρητικού κόμματός. Επέζησε και πάλι, έπειτα από αρκετούς μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ελβίρα Φερνάντες Μπαλμπόα και είναι πατέρας δυο γιών.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr

Sports in

Σλούκας για Ναν: «Σωστή απόφαση να πάρουμε τον κορυφαίο σκόρερ στην Ευρώπη»

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final Four, αλλά και για τον Κέντρικ Ναν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024