Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πιάστηκε φουρόγατος στην Κρήτη; [Εικόνες]

Πιάστηκε φουρόγατος στην Κρήτη; [Εικόνες]

Φωτογραφίες από την Κρήτη δείχνουν πως ένας φουρόγατος, ή ένα αιλουροειδές που μοιάζει πολύ με φουρόγατο, πιάστηκε στα Λευκά Όρη.

Φωτογραφίες από την Κρήτη δείχνουν πως ένας φουρόγατος, ή ένα αιλουροειδές που μοιάζει πολύ με φουρόγατο, πιάστηκε στα Λευκά Όρη.

Όπως γράφουν τα «Χανιώτικα Νέα», το ζώο πιάστηκε σε παγίδα βοσκού για ζουρίδες στην περιοχή του Ομαλού και άμεσα ενημερώθηκε η Δασική Υπηρεσία. «Υπάλληλοι μας έβαλαν το ζώο σε ένα κλουβί και ειδοποιήσαμε τον Φορέα Διαχείρισης» μας είπε η δασάρχης κ. Π. Σκλαβάκη.

«Θα στείλουμε κτηνίατρο για να το ναρκώσει, ώστε να πάρουμε αίμα και στη συνέχεια να κάνουμε τις αναλύσεις και να βρούμε αν μορφολογικά και μοριακά είναι φουρόγατος. Υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για φουρόγατο» μας είπε ο πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς κ. Πέτρος Λυμπεράκης.

Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς πραγματοποιούσε έρευνα εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό φουρόγατων στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων (παρακολούθηση με κάμερες κα.) χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα που να αποδεικνύουν ότι έχουν επιβιώσει φουρόγατοι.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στα “Χανιώτικα νέα” ο Γιάννης Μανουσάκης.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο άτομο, σε συνεργασία με το Μουσείο. Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.

in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024