Ένα φωτορεπορτάζ του ιρακινού δημοσιογράφου Αλί Αρκάντι, για το πρακτορείο VII, που καταγγέλλει την προσφυγή στα βασανιστήρια από μια ιρακινή πολιτοφυλακή, έλαβε το βραβείο Bayeux-Calvados των πολεμικών ανταποκριτών.

Ανάμεσα στα άλλα μεγάλα βραβεία – που σκοπό έχουν να τιμήσουν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που εργάζονται σε εμπόλεμες και ταραχώδεις περιοχές για να προσφέρουν στο κοινό την πρόσβαση στην πληροφόρηση – ο Samuel Forey απέσπασε αυτό του έντυπου Τύπου για μια σειρά από ρεπορτάζ για τη Μοσούλη που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Le Figaro, ενώ η Gwendoline Debono το βραβείο ραδιοφώνου για το δίκτυο Europe 1 για την «Είσοδο στη Μοσούλη (Ιράκ)».

Στις διακρίσεις για την τηλεόραση ξεχώρισαν η 26χρονη δημοσιογράφος συριακής υπηκοότητας, Waad Al-Kateab, που έλαβε το βραβείο Format Court Television για «Το τελευταίο νοσοκομείο του Χαλεπίου, υπό τον έλεγχο των ανταρτών» το οποίο μετέδωσε το Channel 4, και ο Olivier Sarbil που έλαβε το βραβείο Format Long Television για το «Μέσα στη μάχη στη Μοσούλη» που μεταδόθηκε από το Channel 4 News. Ο τελευταίος κέρδισε, επίσης, το βραβείο image video.

Το ρεπορτάζ του Αλί Αρκάντι, που βραβεύτηκε για τη φωτογραφία, αποτέλεσε αντικείμενο «ζωηρής συζήτησης» στους κόλπους της διεθνούς κριτικής επιτροπής των 50 δημοσιογράφων, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρός της Τζέρεμι Μπόουεν, πολεμικός ανταποκριτής 30 και πλέον χρόνια στο BBC.

O 34χρονος ιρακινός ρεπόρτερ ακολούθησε μια μεραρχία ιρακινών στρατιωτών που ονομάζεται ERD (Emergency Response Division) για να καταγγείλει τα βασανιστήρια, αλλά παραδέχτηκε ότι δύο φορές συμμετείχε σε αυτά τα «εγκλήματα πολέμου», λόγω του φόβου αντιποίνων, υπό την πίεση της ιρακινής πολιτοφυλακής, της οποίας είχε αποκτήσει την εμπιστοσύνη.

«Δεν είναι πάντα εύκολο να παίρνεις μια απόφαση. Αλλά τελικά, η υπηρεσία που προσέφερε παίρνοντας αυτές τις φωτογραφίες είναι ισχυρότερη από το γεγονός ότι έκανε λάθη. Ο ίδιος υπέφερε. Δεν είναι βασανιστής, πληροφόρησε γι’ αυτά που έκαναν αυτοί οι τύποι», δήλωσε ο Μπόουεν.

«Είναι οι πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που έχω δει σε όλη τη ζωή μου», πρόσθεσε ο ρεπόρτερ του BBC που έχει καλύψει συγκρούσεις σε 70 χώρες.

«Μέσα από τις φωτογραφίες αυτές, βλέπετε τον διάβολο (…). Εγώ τον ένιωθα στο στομάχι μου. Δεν υπάρχει χειρότερο μέρος στον κόσμο από αυτό που έδειξε ο Αλί Αρκάντι», δήλωσε ο Μπόουεν.

Όταν ρωτήθηκε από το AFP, ο Αρκάντι επιβεβαίωσε ότι είχε μετάσχει δύο φορές σε πράξεις βασανιστηρίων και παρέπεμψε σε μια συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Telerama όπου εξηγούσε τον Μάιο ότι δεν είναι περήφανος που έδωσε ένα χαστούκι μια φορά και χτύπησε κάποιον μια άλλη φορά.

«Ήθελα η ιρακινή κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι στρατιώτες διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Ήθελα να σταματήσει αυτό. Αλλά δυστυχώς, συνεχίζεται», δήλωσε ο ιρακινός δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων στο Μπαγιέ.

Το βραβείο του νέου ρεπόρτερ δόθηκε στη May Jeong, μια δημοσιογράφο με έδρα την Καμπούλ, για την έρευνά της για την επίθεση σε ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, με τίτλο «Ο θάνατος ήρθε από τον ουρανό» που δημοσιεύτηκε στο online αμερικανικό περιοδικό The Intercept.

Το βραβείο του κοινού δόθηκε στο φωτορεπορτάζ του Antoine Agoudjian για την «Κατάκτηση της δυτικής Μοσούλης», που δημοσιεύτηκε στο Figaro Magazine.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr