Με εντονότατες κατηγορίες κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για «επικίνδυνες υποχωρήσεις», όπως υποστήριξε, στο Κυπριακό, ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Ιανουαρίου και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, παρουσίασε την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, την πρόταση του για την «Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού».

Αυτή εκτίθεται εκτενώς σε εγχειρίδιο 37 σελίδων, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα. Οι πρώτες 18 σελίδες αναφέρονται στην «αποτυχία», όπως αναφέρεται, της στρατηγικής Αναστασιάδη, και οι υπόλοιπες στην πρόταση του κ. Παπαδόπουλου.

Στο εγχειρίδιο δεν αναφέρεται ο όρος «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι δεσμεύεται από την συμφωνία (2008) του αείμνηστου πατέρα του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οποία προβλέπεται ότι η μορφή της λύσης θα είναι «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (σ.σ: θα ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι θα διεκδικήσει επανεκλογή) «εξαναγκάστηκε από την Ελλάδα να μείνει σταθερός στις θέσεις αρχών στα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας».

Ο κ. Παπαδόπουλος με την εξαγγελία της στρατηγικής του δεσμεύτηκε ανάμεσα σε άλλα για απόσυρση «των επικίνδυνων υποχωρήσεων και απόρριψη των απαράδεκτων συγκλίσεων Αναστασιάδη και Χριστόφια». Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία, στην αριθμητική ισότητα σε πολλούς θεσμούς και σε απεμπλοκή από το «επικίνδυνο και επιβλαβές πλαίσιο» της Πενταμερούς Διάσκεψης, που ακολουθήθηκε στη Γενεύη και το Κράνς Μοντανά το 2017. Οποιαδήποτε διεθνής διάσκεψη για αυτά τα ζητήματα, δήλωσε, θα πρέπει να γίνει με την ουσιαστική εμπλοκή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, εισηγείται α) την αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, β)ταχύτατη εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω σε πρώτη φάση των τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αίγυπτο και την κατασκευή, εφόσον ανευρεθούν νέα κοιτάσματα, του αγωγού East Med προς την Ελλάδα και την Ιταλία, γ) δομική αναβάθμιση και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο της αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ