Με εκατέρωθεν ευθείες βολές συνεχίζουν την κόντρα τους ο αμερικανός πρόεδρος και ο βορειοκορεάτης ηγέτης. Η ένταση κλιμακώνεται με επιβολή νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον και δηλώσεις που ξεφεύγουν κατά πολύ από την διπλωματική γραμμή, την οποία οι ΗΠΑ μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να προτάξουν ως τρόπο εκτόνωσης της κρίσης.

Η απόφαση Τραμπ για επιβολή νέων κυρώσεων βρίσκει σύμφωνη την ΕΕ, σε διαφορετικό όμως μήκος κύματος φαίνεται να βρίσκεται η Ρωσία.

Η αντιπαράθεση είναι, πάντως, φανερά οξυμένη ανάμεσα σε Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο «σκυλί που γαβγίζει».

«Ρόκετ Μαν» χαρακτήρισε, από την άλλη, ο ηγέτης των ΗΠΑ τον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, απειλώντας ότι θα καταστρέψει ολοσχερώς την Βόρεια Κορέα. Πριν από μερικά 24ωρα, ωστόσο, από το επιτελείο του Τραμπ διεμήνυαν ότι δεν θα καταρριφθούν οι διπλωματικές ισορροπίες.

«Θα επιβάλουμε περισσότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι κυρώσεις αναμένεται να αφορούν σε θέματα τεχνολογιών, αλιείας και μεταποιητικών βιομηχανιών.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές στη Βόρεια Κορέα δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που επέβαλε σήμερα η Ουάσιγκτον ενάντια στην Πιονγκιάνγκ.

«Καμία τράπεζα σε καμία χώρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να διευκολύνει την καταστρεπτική συμπεριφορά του (βορειοκορεάτη ηγέτη) Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Μνούτσιν.

«Για πολύ καιρό η Β.Κορέα καταχραζόταν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα για την ενίσχυση των πυρηνικών της όπλων και των βαλλιστικών της προγραμμάτων» τόνισε ο Τραμπ.

Η Βόρεια Κορέα, από την πλευρά της, δήλωσε σε επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα πως οι διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για το πυρηνικό πρόγραμμά της καθώς και για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των παιδιών στη χώρα.

Οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως, έδωσαν το «πράσινο φως» για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με αφορμή την τελευταία πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

Οι κυρώσεις αυτές θα συμπληρώσουν εκείνες που αποφασίστηκαν από τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται ότι θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εξάγουν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα και να επενδύουν στη χώρα αυτή, όπως είπαν δύο διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ρωσία: Παράνομη οποιαδήποτε επιβολή μονομερών κυρώσεων

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την ΕΕ φαίνεται να βρίσκεται η Ρωσία. «Η στρατιωτική υστερία στην αντιμετώπιση της κρίσης της Βόρειας Κορέας δεν οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο, αλλά επίσης στην καταστροφή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε παράνομη την οποιαδήποτε επιβολή μονομερών κυρώσεων πέρα από εκείνες που έχουν επιβληθεί από το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, καταδικάζοντας παράλληλα τον «τυχοδιωκτισμό» της Πιονγκιάνγκ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «στηρίξει τον οδικό χάρτη που έχει προτείνει η Ρωσία και η Κίνα» για την παράλληλη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, πρόταση που έχει απορρίψει η Ουάσιγκτον.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου