Τα βρέφη που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία για χειρουργική επέμβαση, πριν την ηλικία των 12 μηνών, ενδεχομένως να έχουν λιγότερη λευκή ουσία στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Anesthesiology.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής Carver του Πανεπιστημίου της Αϊόβα παρατήρησαν επίσης ότι ενδεχομένως να επηρεαζόταν και η ακεραιότητα ή η δομή της λευκής ουσίας.

Η λευκή ουσία είναι ο ιστός που συνδέει τα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου.

«Η πιο έγκριτη μελέτη που έχει γίνει μέχρι πρότινος σε ανθρώπους εστίαζε στις επιδράσεις της γενικής αναισθησίας κατά τη βρεφική ηλικία στις γνωστικές εγκεφαλικές λειτουργίες νηπίων 2 ετών και τα αποτελέσματα δεν ανέδειξαν κάποια επίδραση. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στη δομή της λευκής ουσίας και πως αυτή επηρεάζεται», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Ρομπερτ Μπλοκ, επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 34 υγιή παιδιά, 12-15 ετών. Τα μισά είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Τα υπόλοιπα 17 όχι.

Με εγκεφαλικές απεικονίσεις σε κάθε παιδί αναζήτησαν πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γενικής αναισθησίας.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ο όγκος και η ακεραιότητα της λευκής ουσίας ήταν, κατά μέσο όρο, 1,5% χαμηλότερα στα παιδιά που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία σε βρεφική ηλικία.

«Η σημασία αυτής της απόκλισης παραμένει αδιευκρίνιστη και θα χρειαστούν μεγαλύτερου εύρους μελέτες για την αποτίμηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της γενικής αναισθησίας στα μικρά παιδιά», τονίζουν οι ερευνητές.

Και ο Δρ Μπλοκ συμπληρώνει ότι παραμένει το ερώτημα αν αυτή η διαφοροποίηση είναι σημαντική «χωρίς δυστυχώς προς το παρόν να έχουν απάντηση».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr