Η έκβαση της τρίτης αξιολόγησης, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και η
«ανάνηψη» του τραπεζικού συστήματος είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για
την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει ο Ζώης Τσώλης στο ρεπορτάζ του για «Το Βήμα της Κυριακής», μπορεί η κυβέρνηση να επενδύει πολιτικά στην επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα περιμένοντας στήριξη πιο ισχυρή ακόμη και από αυτήν του προέδρου Ολάντ για να βελτιώσει την εικόνα της και να κλείσει το μνημόνιο, η «τρόικα» όμως εσωτερικού (ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Δημήτρης Λιάκος) που διαπραγματεύεται με τους θεσμούς γνωρίζει πολύ καλά ότι η πορεία της οικονομίας θα κριθεί από τρεις παράγοντες:

1. Την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που ξεκινά εντός του Σεπτεμβρίου.

2. Την άμεση εφαρμογή των 35 από τα 113 προαπαιτούμενα στα οποία έχουν συμφωνήσει με ΕΕ και ΔΝΤ.

3. Την «ανάνηψη» του τραπεζικού συστήματος έτσι ώστε να είναι σύντομα σε θέση να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Το βάρος για τους υπουργούς έγινε μεγαλύτερο μετά και την παρέμβαση-έκπληξη του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι «ανασχηματισμός θα γίνει μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης».

Η αγωνία είναι δικαιολογημένη καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά έχουν φτάσει στα όριά τους εξαιτίας της ανεργίας και της υπερφορολόγησης, στοιχεία που αποτυπώνονται στη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και στην αδυναμία του 28% των φορολογουμένων να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου.

Το γεγονός αυτό κλόνισε τα έσοδα του προϋπολογισμού και σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις μηνών – αν όχι ετών – στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων δημιούργησε «τρύπα» 682 εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Εύλογα λοιπόν ανησυχούν καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα φουντώσει η κοινωνική δυσφορία αφού κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν όχι έναν αλλά δύο και τρεις φόρους – για το εισόδημα 2,5 δισ. ευρώ, για τον ΕΝΦΙΑ που έρχεται τη Δευτέρα 3,4 δισ. ευρώ, για τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, μοτοσικλετών κ.λπ. 1,2 δισ. ευρώ.

Περισσότερα στο «Βήμα»