Με άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών -στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο- απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πολωνία για την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας «έτοιμη» αν απομακρυνθούν μέλη του πολωνικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Βαρσοβία από την πλευρά της εμφανίζεται ανυποχώρητη, με το κυβερνών PiS να μιλά για «εκβιασμό» και να λέει ότι η Δικαιοσύνη εμπίμπτει απολύτως στην δική της αρμοδιότητα.

Οι παρεμβάσεις της πολωνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο στελέχωσης των Δικαστηρίων (από το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο μέχρι την τελευταία θέση εισαγγελέα της χώρας), θέτοντας κάθε επιλογή ουσιαστικά υπό τον έλεγχο είτε του Κοινοβουλίου είτε της κυβέρνησης -και τα δύο ελέγχονται από το PiS.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βαρσοβία είναι πλέον καθημερινές, και υποστηρίζονται από τις επικρίσεις που ακούγονται δυτικότερα της χώρας και βλέπουν διάβρωση του Κράτους Δικαίου με υπονόμευση της κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών.

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα (επίσης από το PiS) άσκησε μεν το προεδρικό του βέτο σε τμήματα της μεταρρύθμισης, αλλά κύρωσε το υπόλοιπο μέρος της.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν -που τις τελευταίες εβδομάδες ζητούσε επιτακτικά απόσυρση της μεταρρύθμισης, επικαλούμενη την προστασία του Κράτους Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου- ανέβασε την πίεση στη Βαρσοβία.

Η Κομισιόν προχώρησε σε Σύσταση για το Κράτος Δικαίου, λέγοντας πως, κατά την αξιολόγησή της, η πολωνική μεταρρύθμιση εντείνει τη συστημική απειλή στο Κράτος Δικαίου. Οι Βρυξέλλες έδωσαν έναν μήνα στην Βαρσοβία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν, απειλώντας με το άρθρο 7.

«Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητά από τις πολωνικές Αρχές να μην λάβουν οποιήποτε μέτρο για απομάκρυνση ή πίεση σε παραίτηση των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Κομισιόν είναι σε ετοιμότητα να ενεργοποιήσει αμέσως τη διαδικασία του Άρθρου 7» αναφέρει η Επιτροπή.

Σημειώνει επίσης με νόημα ότι «επίσημη προειδοποίηση από την ΕΕ μπορεί να εκδοθεί με την συμφωνία των 4/5 του Συμβουλίου των Υπουργών των Κρατών-Μελών» -δηλαδή, εννοούν οι Βρυξέλλες, η Βαρσοβία δεν μπορεί να υπολογίζει σε μπλόκο χάρη στην αντίθεση της Ουγγαρίας του «ομοϊδεάτη Ορμπάν».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης Αρχή πάνω στην οποία είναι χτισμένη η ΕΕ, και αν η πολωνική κυβέρνηση προχωρήσει με την υπονόμευση της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το άρθρο 7».

Η πρώτη αντίδραση από την ίδια τη Βαρσοβία ήρθε εντός μερικών λεπτών μετά τις ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες.

«Η οργάνωση του δικαστικού συστήματος μίας χώρας είναι ζήτημα της δικής της αρμοδιότητας» ανέφερε ο πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κόνραντ Σιμάνσκι. «Οι επιφυλάξεις της Κομισιόν είναι αδικαιολόγητες» υποστήριξε.

Ακόμη σαφέστερος ήταν ο πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό από αξιωματούχους της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ