Για το νέο τρόπο υπολογισμού του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) για τη φαρμακευτική δαπάνη, σε περίπτωση υπέρβασης των προκαθορισμένων ορίων, και την πιθανότητα εξαίρεσης ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων απ’ αυτόν, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Πέμπτη, στο υπουργείο με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, βάσει νέας υπουργικής απόφασης που υπεγράφη σήμερα.

Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του clawback συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (όπως τα «ορφανά φάρμακα»), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας ο περιορισμός του clawback θα καταστεί εφικτός και μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται και αφορούν στα κριτήρια Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA) για την έγκριση των νέων φαρμάκων, τη διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και τον έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιώνης οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr