Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε έτοιμος να στηρίξει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Κατάρ και άλλων Αραβικών κρατών του Κόλπου «αν αυτό αποτελεί επιδίωξη όλων των πλευρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Ντουζαρίτς και πρόσθεσε πως ο Γκουτέρες «καλεί όλες τις χώρες στην περιοχή να αποφύγουν την κλιμάκωση των εντάσεων και να εργαστούν, αντ’ αυτού, για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων κρατών, διέκοψαν την Δευτέρα τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει την τρομοκρατία, κατηγορίες που το εμιράτο απορρίπτει ως αβάσιμες.

Νωρίτερα, το Κατάρ απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στην εξωτερική πολιτική του.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ντόχα.

Το Κατάρ, πρόσθεσε, δεν προτίθεται να αλλάξει την εξωτερική πολιτική του για να βρεθεί μια λύση στη διαμάχη του με τις άλλες χώρες του Κόλπου και δεν θα συμβιβαστεί ποτέ. «Δεν είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, και ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής μας» υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο Αλ Θάνι είπε ότι η χώρα του θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσον αφορά την πώληση φυσικού αερίου, παρά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα ΗΑΕ έχουν χαρακτηρίσει το Κατάρ «πρωταθλητή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή». Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο Ανουάρ Γκαργκάς, έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να τερματιστεί η κρίση: μεταξύ άλλων, να σταματήσει η «εξτρεμιστική» προπαγάνδα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και να ληφθούν μέτρα εναντίον των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων ισλαμιστών που έχουν καταφύγει στην Ντόχα.

Ο Αλ Θάνι είπε επίσης ότι το Ιράν έχει διαμηνύσει στην Ντόχα ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει το εμιράτο για να διασφαλίσει τα αποθέματα τροφίμων και ότι πρότεινε να παραχωρήσει τρία λιμάνια στο Κατάρ, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή.

Ο υπουργός απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να λάβει «στρατιωτική» διάσταση η κρίση στον Κόλπο. «Μια στρατιωτική λύση δεν αποτελεί επιλογή», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό