O βρετανικός Guardian αποκαλύπτει τους κανόνες που έχει θεσπίσει το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο online για να εγκρίνει ή να απορρίπτει τη δημοσίευση αμφιλεγόμενων post των μελών του. Η μεγάλη βρετανική εφημερίδα αναδεικνύει τον αυξημένο ρόλο της υπηρεσίας ως λογοκριτή, αμφισβητεί τις αρχές που διέπουν τις επιλογές του και φανερώνει την αδυναμία, ανεπαρκούς αριθμού, διαχειριστών να αντιμετωπίσουν τον όγκο των αμφιλεγόμενων post για να πάψει το Facebook να αποτελεί βήμα του κακού.

Η εφημερίδα δημοσιεύει τα λεγόμενα Facebook Files -περισσότερα από 100 εγχειρίδια που απευθύνονται στους moderator για αναφορές post με βία, τρομοκρατία, αυτοκτονίες, παιδική κακοποίηση ή πορνογραφία και άλλα. Σε ένα σύντομο βίντεο δείχνει τους κανόνες που θα συζητηθούν περισσότερο:

Για παράδειγμα, αποκαλύπτεται ότι οι moderator της υπηρεσίας -4.500 σήμερα, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3.000 κατά τον επικεφαλής Μαρκ Ζούκερμπεργκ- καλούνται να επιτρέπουν την ζωντανή μετάδοση για κάθε απόπειρα αυτοτραυματισμού, με το επιχείρημα ότι η υπηρεσία δεν θέλει να λογοκρίνει ή να αυξήσει την πίεση ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση δυσφορίας και επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Εξάλλου, αυτή είναι και η σύσταση των ειδικών: κάθε σχετικό post μπορεί επί της ουσίας να συνιστά έκκληση για βοήθεια, αποκαλύπτει ο Guardian, πρέπει όμως να απορρίπτεται όταν δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για κάτι τέτοιο, ώστε να αποτραπεί η αντιγραφή του παραδείγματος (copycats).

Στα Facebook Files που αποκαλύπτονται -από διαρροές, σημειώνει ο Guardian- περιλαμβάνονται επίσης οι κανόνες για την κακοποίηση παιδιών -μη σεξουαλικής κακοποίησης. Οι moderator που βλέπουν τις αναφορές για φωτογραφίες παιδιών που τα κακομεταχειρίζεται κάποιος ενήλικας καλούνται να μείνουν αδρανείς, και να μαρκάρουν, όχι όμως να κατεβάσουν, ως «ανησυχητικά ή ενοχλητικά» βίντεο παιδικής κακοποίησης, με το σκεπτικό ότι συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία της κακοποίησης, βοηθούν στην αναγνώριση του παιδιού που κακοποιείται και τελικά, μπορεί να συμβάλλουν στη διάσωσή του.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο ερώτημα που θέτει ο Guardian είναι το τεστ στο οποίο υποβάλλει τους αναγνώστες του. Δημοσιεύει μια σειρά αμφιλεγόμενων φωτογραφιών και τους καλεί να αποφασίσουν τι θα έκαναν εάν βρίσκονται εκείνοι στη θέση του Facebook moderator.
{{{related}}}

tech.in.gr