Οι γυναίκες που μπήκαν πρόωρα στην εμμηνόπαυση ή που δεν απέκτησαν ποτέ απογόνους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 28.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών της έρευνας το 5% του δείγματος νοσηλεύθηκε για καρδιακή ανεπάρκεια.

Αν και η εμμηνόπαυση συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 45 ετών, οι αλλαγές αρχίζουν αρκετά χρόνια πριν. Στη μελέτη, η πρώιμη εμμηνόπαυση σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και μάλιστα εντονότερα σε γυναίκες που είχαν φυσική εμμηνόπαυση και όχι ως απόρροια κάποιας χειρουργικής διαδικασίας.

Επίσης, οι γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει ποτέ είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, γεγονός που δεν αποδίδεται στην υπογονιμότητα.

«Η μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι μια σύντομη αναπαραγωγική ζωή σχετίζεται με μετρίως αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας λόγω αυξημένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου που συνάδει με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Τα ευρήματα σε κάθε περίπτωση επιβάλλουν την περαιτέρω εκτίμηση του πιθανού καρδιοπροστατευτικού μηχανισμού των ορμονών του φύλου στις γυναίκες», σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Νισα Παρικχ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr