Η νέα μελέτη του Δρ. Νικόλαου Στέλγια, «Η Ανελεύθερη Τουρκική Δημοκρατία», παρουσιάζεται την Τετάρτη, 5 Απριλίου, στις 19.00, στο Book Plus (Οδός Πανεπιστημίου, πρώην Παπασωτηρίου).

Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση, θα μιλήσουν: Η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής και πρώην αν .υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, ο διευθυντης του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ο διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή Αλέξης Παπαχελάς και ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης

Η παρούσα μελέτη μέσα από μια συνοπτική αλλά ταυτοχρόνως μεθοδική και διεξοδική ανάλυση των χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν οι σύγχρονοι πολιτικοί πρωταγωνιστές της Τουρκίας, οδηγεί τον αναγνώστη σε μια σειρά ουσιαστικών συμπερασμάτων. Πρώτον, ρίχνει φως στο μονοπώλιο εξουσίας της τουρκικής Δεξιάς. Ένα μονοπώλιο που δεν περιορίζεται στη σφαίρα της πολιτικής, αλλά εξαπλώνεται στα πεδία της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας και φυσικά στο πεδίο της ιδεολογίας. Δεύτερον, βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι συνοδοιπόροι του αλλά και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχουν αναλάβει τα ηνία της Δεξιάς. Τρίτον, υπογραμμίζει το γεγονός ότι στη σύγχρονη Τουρκία το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός φορέας της αντιπολίτευσης που είναι σε θέση να θέσει υπό αμφισβήτηση πολλές από τις επιλογές και τις στρατηγικές της Δεξιάς.

Στην Τουρκία του 21ου αιώνα, σε ένα σύγχρονο case study του νεοφιλελευθερισμού, η Δεξιά, με τις δικές της ιδιαίτερες επιλογές, τον εκλογικό απολυταρχισμό της, τον κοινωνικό νεοφιλελευθερισμό της και την εθνικιστική κοσμοθεωρία της αποτελεί τη μοναδική επιλογή; Απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα, η νέα μελέτη του δρος Στέλγια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρά την απουσία της Αριστεράς από το σύγχρονο, ανελεύθερο, νεοφιλελεύθερο και εθνικιστικό πολιτικό-κοινωνικοπολιτικό προσκήνιο μια χώρα «πλούσια» σε κοινωνική σύνθεση, ανθρώπινο δυναμικό και ιστορία όπως η Τουρκία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της εναλλακτικές επιλογές. Η ανασυγκρότηση της Αριστεράς θα μπορούσε να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Φυσικά, η ανασυγκρότηση σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή η ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα ή η μετεξέλιξη των υφιστάμενων, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Η εναλλακτική Αριστερή πορεία θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσα από την πολιτική διαχείριση των αδυναμιών της Δεξιάς, την αναχαίτιση της δυναμικής της χαρισματικής ηγεσίας του Ερντογάν και φυσικά τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τα τεχνητά, εθνικά και θρησκευτικά, διαχωριστικά πλαίσια και σύνορα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ