Στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μεταβαίνει την Τετάρτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο επίτροπος τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, στόχος είναι να βοηθήσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία για την Ελλάδα δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του Euronews. Όπως τόνισε, «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Αναφορικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει πως πρόκειται για έναν σημαντικό εταίρο, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συμπορευθεί. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει, οι αριθμοί είναι στο τραπέζι «και δείχνουν ότι μέχρι τώρα (…) υπάρχει μια υπεραπόδοση της Ελλάδας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Πρόκειται για έναν στόχο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Οι αριθμοί μας ήταν πάντα σωστοί, ακόμη κι όταν δεν ήταν ευνοϊκοί. Άρα, κάθε εταίρος οφείλει να εργαστεί στη βάση αυτή, διότι είναι η βάση του στόχου και η πρόβλεψη».

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση των προβλέψεων της Κομισιόν, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «success story», προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ του μηδενός μία νέα κρίση εν μέσω διαδικασίας αποκατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα».

Την Παρασκευή, ο επίτροπος είχε επισημάνει στους Financial Times ότι εάν όλοι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο.

«Είμαστε σε σταυροδρόμι: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να την θέσουμε σε κίνδυνο» είχε τονίσει ο επίτροπος.

Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2016-2018, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε για την Ελλάδα ότι «το 2015 και το 2016 η απόδοση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας ήταν πολύ καλύτεροι από αυτό που αναμενόταν στην αρχή του προγράμματος».

Σημείωσε ακόμη ότι μετά την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 (0,3% του ΑΕΠ), που ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αναπτυχθεί καλύτερα το 2017 και η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018.

Επισήμανε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπερκαλύφθηκαν το 2016 με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 2% ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι για το μέλλον, οι επιδόσεις θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος. «Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων» πρόσθεσε ο γάλλος επίτροπος.

«Κίνηση με θετικό πρόσημο»

«Η πρωτοβουλία να έρθει στην Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν – προβλέψεις που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις υπερ-απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο, εκ μέρους της Κομισιόν» σχολίασε κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή, παραπέμποντας σε συνεντεύξεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνει ότι όλες οι πλευρές παίρνουν πρωτοβουλίες την περίοδο αυτή, και οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται σε έντονους ρυθμούς.

«Ό,τι ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει και για την Ευρώπη», διαμηνύει εξάλλου η ίδια πηγή, και υπογραμμίζει τη σταθερή κυβερνητική θέση, ότι ουδείς μπορεί να αντέξει μια τεχνητή αναζωπύρωση. Από την πλευρά της, ειδικότερα, η κυβέρνηση «εργάζεται διαρκώς για μια δίκαιη συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, το συντομότερο δυνατόν». Μια συμφωνία-πακέτο, αφού «αξίωμα» της Αθήνας είναι να κλείσουν όλα μαζί τα ανοιχτά θέματα, και όχι τμηματικά ή μεμονωμένα, ανέφερε.

Παίρνοντας εξάλλου αφορμή από τις δηλώσεις που έγιναν εις βάρος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακόμη και από επί γερμανικού εδάφους, αλλά και όχι μόνον, η ίδια πηγή έκανε λόγο για «ντόμινο αποδοκιμασίας» του κ. Σόιμπλε, ο οποίος, επιπλέον, εμφανίζεται «πολιτικά απομονωμένος», όπως εκτιμά. Τέλος, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει «παράλογες απαιτήσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ