Oι ΗΠΑ έχουν περίπου 310 εκατομμύρια πληθυσμό από τα οποία τα 57 εκατομμύρια είναι latinos. Oι ίδιες οι αμερικανικές αρχές δίνουν και τον σχετικό ορισμό: «πρόσωπο προερχόμενο από τον Άγιο Δομίνικο, την Κούβα, το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, τη Νότιο και Κεντρική Αμερική ή άλλη ισπανική κουλτούρα…»

Τα ισπανικά (και σε μικρότερο βαθμό τα πορτογαλικά) είναι γλώσσα που ιστορικά έχει παρουσία, αλλά και βαρύτητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν ανατρέξει κανείς στο Youtube θα εντοπίσει ακόμα και την Τζάκι Κένεντι να μιλά ισπανικά προκειμένου να πείσει τους latinos να ψηφίσουν στις εκλογές του 1960 τον σύζυγό της, Τζον Κένεντι.

Και άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν προσπαθήσει με μικρή ή μεγάλη επιτυχία να μιλήσουν ισπανικά. Ο Ομπάμα για παράδειγμα:

Πριν από ένα χρόνο, όταν ο Τραμπ συμμετείχε στα επεισοδιακά εκείνα ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, δύο από τους συνυποψήφιούς του, ο Μάρκο Ρούμπιο (=ξανθός) και ο Τεντ Κρουζ (=σταυρός) είχαν τσακωθεί και στα ισπανικά:

Ο νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, είχε υπενθυμίσει κάποτε μια άβολη αλήθεια: «Δεν πήγαμε εμείς στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ ήλθαν σε εμάς». Πώς; Για παράδειγμα με τη Συνθήκη Ειρήνης του 1848 που υπογράφηκε μετά την ήττα του Μεξικού στον πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Οι Aμερικανοί πλήρωσαν 15 εκατομμύρια δολάρια στη γειτονική χώρα, αλλά πήραν ως αντάλλαγμα τα νέα σύνορα του Τέξας, την Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό, μεγάλο μέρος της Αριζόνα, της Νεβάδα, του Κολοράντο…

Οι Μεξικάνοι που ζούσαν εκεί είχαν να επιλέξουν: επιστροφή στην πατρίδα ή παραμονή στις ΗΠΑ με πλήρη δικαιώματα. Η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε το δεύτερο. Προφανώς τα πλήρη δικαιώματα περιλάμβαναν και τη γλώσσα.

Και ύστερα ήρθε φουριόζος ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε βάλει στο στόχαστρό του τους latinos, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν κλίση στην εγκληματικότητα. Μετά ήρθαν οι απειλές για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, και η υπογραφή του σχετικού διατάγματος για την άμεση έναρξη των εργασιών ανέγερσης.

Η κίνηση αυτή θύμισε σε πολλούς μια ιστορική φράση που αποδίδεται (κατά μία εκδοχή) σε πρόεδρο του Μεξικού: Καημένο Μεξικό. Τόσο μακριά από τον θεό και τόσο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, τα ισπανικά εξαφανίστηκαν από τον δικτυακό τόπο του Λευκού Οίκου.

Kαι επειδή πολλή συζήτηση έγινε προεκλογικά για τη δύναμη των latinos στις κάλπες, τελικά το εκλογικό τους βάρος δεν ήταν αρκετό. Επηρέασαν -όπως είχαν γράψει οι New Υork Τimes- σε ποσοστό περίπου 11%, όσο και το 2012.

Προφανώς 2 στους 3 ψήφισαν Χίλαρι. Βέβαια τον Ομπάμα τον είχε ψηφίσει το 71% των latinos το 2012.

Και αν ακόμα έπαιξαν ρόλο στο να πάρει η Χίλαρι Κλίντον τους εκλέκτορες στην Καλιφόρνια ή τη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ πήρε τη Φλόριντα, το Τέξας και φυσικά σάρωσε παντού αλλού.

Και όλα αυτά σε μια χώρα, όπου σε μέρη όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα, με τα ισπανικά μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Τώρα αρκετοί φοβούνται και να μιλήσουν τη γλώσσα μήπως και απελαθούν.

Πάντως, την καλύτερη απάντηση στον Τραμπ την έδωσε ένας πρώην πρόεδρος (2000-2006) του Μεξικού, ο Βισέντε Φοξ.

Kαι γιατί έχει αξία η γνώμη του; Διότι υπήρξε επιχειρηματίας στην Coca Cola Mexico, άρα μιλά μια γλώσσα σαφώς πιο οικεία στον επίσης επιχειρηματία Τραμπ:

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ