Μετά τον ενθουσιασμό της ξεκάθαρης νίκης και τις επευφημίες της Κυριακής, η επόμενη μέρα ξημέρωσε δύσκολη για τον Μπενουά Αμόν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Διότι νέος ηγέτης υπάρχει. Όπως όμως είχε αρχίσει να διαφαίνεται πριν από την τελική κάλπη, το δύσκολο έργο του δεν είναι μόνο να πείσει τους γάλλους ψηφοφόρους να δώσουν μία ευκαιρία στη «ριζοσπαστική Αριστερά», αλλά να συγκρατήσει τη λεγόμενη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που μετά τον Βαλς δεν βλέπουν άλλη επιλογή από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο δρόμος για τις προεδρικές εκλογές διαγράφεται μετ’ εμποδίων, αλλά όχι τόσο μακρύς για να δοθεί έστω ένα περιθώριο στον Αμόν να αλλάξει τα δεδομένα – εάν μπορεί κανείς να μιλήσει για δεδομένα βάσει των δημοσκοπήσεων. Για να ανατρέψει τις προβλέψεις που τον θέλουν να μην περνάει καν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Μάιο, ο πρώην υπουργός Παιδείας καλείται αν μη τι άλλο να κρατήσει τους «αποστάτες».

Ανάμεσα σε αυτούς, οι Κριστόφ Καρές και Ζιλ Σαβαρί, οι οποίοι σε άρθρο τους στη Monde κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον Αμόν. «Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που είναι το εντελώς αντίθετο από (την τρέχουσα προεδρική) εντολή την οποία στηρίζουμε και η οποία κατά τη γνώμη μας έχει φέρει αποτελέσματα;», γράφουν σχετικά.

Το ίδιο διαμηνύουν εμμέσως πλην σαφώς και άλλα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, που ζητούν από τον νέο ηγέτη της γαλλικής Κεντροαριστεράς να υποχωρήσει από τις πιο ακραίες θέσεις του και να μετακινηθεί προς το κέντρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τον υποστηρίξουν αν δεν το κάνει.

Το χάσμα που διευρύνεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκει απόλυτα κερδισμένο τον πρώην υπουργό Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ως ανεξάρτητος πλέον φαίνεται να κερδίζει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ