Παγιώνεται η τάση που έδειχναν εδώ και καιρό τα γκάλοπ στη Γαλλία καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές κάλπες: Νέα δημοσκόπηση για τον πρώτο γύρο εμφανίζει την Λεπέν του ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου, τον Φιγιόν της Δεξιάς και τον ανεξάρτητο Μακρόν -με αυτήν τη σειρά…- στην κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές μάλιστα (που ξεκινούν τη «διαλογή» υποψηφίων το Σαββατοκύριακο) βρίσκονται στην πέμπτη θέση, πίσω από τον Μελανσόν.

H νέα δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από την Monde, για λογαριασμό της οποίας διενεργήθηκε από το Ceviprof.

Στο ερώτημα για την ψήφο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται πρώτη, στην περιοχή μεταξύ 26% και 25%.

Δεύτερος εμφανίζεται ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος του δεξιού στρατοπέδου, μεταξύ 25% και 23%. Τρίτος εμφανίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν -πρώην συνεργάτης του απερχόμενου Φρανσουά Ολάντ που κατεβαίνει ανεξάρτητα- στην περιοχή μεταξύ 20% και 17%.

Τον πολιτικό σεισμό που έχει συντελεστεί στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια δείχνει η συνέχεια: Ακολουθεί ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν (στην περιοχή 15% με 14%) και μόλις στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο οποιοσδήποτε υποψήφιος των -κυβερνώντων σήμερα- Σοσιαλιστών.

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται αναλόγως του ποιους από τους τρεις ισχυρότερους υποψηφίους επικρατήσει στους Σοσιαλιστές, όμως σε κάθε περίπτωση η απόσταση από τον Μελανσόν της τέταρτης θέσης βρίσκεται μεταξύ πέντε και επτά μονάδων.

Η δημοσκόπηση δεν εξετάζει το δεύτερο γύρο. Όλες οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις ωστόσο εμφανίζουν την Μαρίν Λεπέν να χάνει απέναντι σε όποιον βρεθεί απέναντί της -στα περισσότερα σενάρια τον Φιγιόν, σε ορισμένα ακόμη και τον Μακρόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ