Το επιχείρημα ότι οι κάτοχοι iPhone και iPad εξαναγκάζονται να αγοράζουν ακριβότερα εφαρμογές αφού στερούνται το δικαίωμα να επιλέξουν κατάστημα διαφορετικό από το επίσημο app store της Apple, αποδέχτηκε το 9ο αμερικανικό Περιφερειακό Εφετείο (pepper et al vs. Apple Inc.).

Δεν αγοράζουν απευθείας από τους developer και η Apple δεν αποτελεί απλό διαμεσολαβητή, σημειώνει ο δικαστής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν ομαδικές αγωγές για αθέμιτο ανταγωνισμό εναντίον της εταιρείας.

Η Apple είχε αντιδράσει όταν το 2012 ομάδα χρηστών κατήγγειλε πως συνιστά αθέμιτη πρακτική η υποχρέωση να αγοράζουν app αποκλειστικά από το δικό της App Store -θα πληρώναμε λιγότερα εάν υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων υποστήριζαν.

Η Apple απάντησε τότε πως οι καταγγελίες είναι αβάσιμες και δεν θα πρέπει να φτάσουν στα δικαστήρια, καθώς εκείνη απλώς «ενοικιάζει» χώρο στο App Store στους developer που αναπτύσσουν τα app.

Γεγονός είναι ότι το App Store -όπως και το Google Play Store- δικαιούνται μερίδιο από τις αγορές app (30%) και από τις συνδρομές σε υπηρεσίες.

Ανάλογες κατηγορίες ενδέχεται να αντιμετωπίσει και η Google. Ήδη, το 2016 η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώρησε ότι η Google καταχράζεται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά Android.

  • Ξέρατε ότι… Ένα από πλέον γνωστά ανταγωνιστικά app store για εφαρμογές iOS είναι το Cydia. για να αγοράσουν από αυτό σε ανταγωνιστικές τιμές, οι χρήστες καλούνται να κάνουν επεμβάσεις στο iPhone ή στο iPad τους, το λεγόμενο jailbreak. Αυτό τους απελευθερώνει από τα δεσμά του AppStore και επιτρέπει στην… καρποκάψα (γνωστή ως Cydia 🙂 να εισχωρήσει στον μήλο της Apple.

Παρεμπιπτόντως, ο όρος Cydia προέρχεται από την επιστημονική ονομασία ενός καρποφάγου σκουληκιού (Cydia pomonella) με κυριότερο ξενιστή, την μηλιά. Τώρα πρέπει να διακρίνετε την σχέση με το μήλο.

Παρά το γεγονός ότι η Apple, η Google αλλά και η Europol συνιστούν αγορές από τα επίσημα app store προς αποφυγή εκπλήξεων, έχει υπάρξει επιχειρηματολογία και περί του αντιθέτου:

  • «Αθώο» το Cydia για παραβιάσεις απορρήτου: Την υποψία ότι οι εφαρμογές που διατίθενται από το Cydia, το ανεπίσημο αποθετήριο app για iOS, θα κάνουν πάρτυ με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών iPhone που έχουν υποστεί jailbreak, διαψεύδει πανεπιστημιακή μελέτη. Μάλιστα, συμπεραίνει πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: μία στις πέντε app από το επίσημο iTunes AppStore μεταφέρουν τις «ταυτότητες» των «κλειδωμένων» iPhone.

Reuters,tech.in.gr