Ο πόνος στον ώμο, συνήθως είναι απόρροια τραυματισμού, εσωτερικής φλεγμονής ή επαναλαμβανόμενης κίνησης. Ωστόσο, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να σηματοδοτεί και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Η επαναλαμβανόμενη σωματική φόρτιση είναι συνήθως η βασική αιτία για την καταπόνηση των αρθρώσεων, των μυών και των τενόντων που περιβάλλουν τον ώμο. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου έχουν επίσης την τάση να εμφανίσουν μυοσκελετικές διαταραχές, όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα στον Αχίλλειο Τένοντα και αγκώνα του τενίστα.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας «Rocky Mountain», με επικεφαλής τον Κουρτ Χεγκμαν, καθηγητή Οικογενειακής και Προληπτικής Ιατρικής, προσθέτει και τα προβλήματα στον ώμο στη λίστα των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο έχει κάθε άτομο, περιλαμβανομένης της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας και του διαβήτη, τόσο πιθανότερο είναι να έχει προβλήματα στον ώμο.

Συγκεκριμένα, οι 36 συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου είχαν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να έχουν πόνο στις αρθρώσεις του ώμου. Επίσης, είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν και τενοντίτιδα στροφικού πετάλου. Οι εθελοντές με ενδιάμεσο καρδιακό κίνδυνο ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια πάθηση του ώμου.

«Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μπορεί τελικά να είναι σοβαρότεροι από τους μέχρι τώρα παράγοντες που θεωρούμε ότι προκαλούν τα διάφορα προβλήματα στους ώμους. Ενδεχομένως, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και άλλων παραμέτρων που επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς να μπορούν να συντελέσουν και την ανακούφιση της δυσφορίας από τον πόνο στον ώμο» σχολιάζει ο Δρ Χεγκμαν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr