Το τουρκικό κυβερνών κόμμα, με την υποστήριξη του εθνικιστικού MHP, υποβάλλει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τη συνταγματική μεταρρύθμιση -που θα κάνει πιο προεδροκεντρικό το τουρκικό πολίτευμα- και σχεδιάζει να την θέσει σε δημοψήφισμα την άνοιξη.

Η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δείχνοντας στο 2019 για κοινή κοινοβουλευτική και προεδρική κάλπη.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουρετίν Τζανικλί ανέφερε πως το κείμενο υποβάλλεται την Παρασκευή στην Εθνοσυνέλευση, περιμένοντας ότι θα το υπερψηφίσουν εκτός από τους συγκυβερνώντες βουλευτές και οι βουλευτές του MHP.

Η συνέχεια θα δοθεί με δημοψήφισμα. «Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να στηθεί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αλλά θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη και μέχρι το Μάιο» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Μέχρι τώρα, στο τουρκικό Σύνταγμα το κέντρο της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι ο πρόεδρος αλλά ο πρωθυπουργός -ωστόσο ήδη το νυν σύστημα, που προέκυψε μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 2007, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ντε φάκτο προεδρικό».

Το 2014 ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος εξελέγη με άμεσες εκλογές (αντί με κοινοβουλευτική ψηφοφορία, όπως είναι ο κανόνας στα μη προεδρικά συστήματα) καθώς ο Ερντογάν είχε ήδη αρχίσει να προετοιμάζει τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδροκεντρικό.

Για να εγκριθούν αλλαγές στο Σύνταγμα από την Εθνοσυνέλευση απαιτούνται τουλάχιστον 330 «ναι» σε σύνολο 550 μελών. Το κυβερνών AKP έχει 316 βουλευτές και το MHP έχει 39.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ