Στη σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2017, επισημαίνοντας ότι βοηθούν στην αλλαγή του κλίματος και στην προσέλκυση επενδύσεων και τονίζοντας ότι αποτελούν το πρώτο μόνο βήμα.

«Είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης» και «όπως όλες οι διαπραγματεύσεις, αλλά ιδιαίτερα αυτή που έχουμε μπροστά μας, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Πρέπει να δούμε το όλο πακέτο. Τότε να κρίνουμε τα θετικά και τα αρνητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης («η πολιτική συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει» είπε) και για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, επαναλαμβάνοντας ότι οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση και υπενθυμίζοντας ότι κάθε φορά πριν κλείσει συμφωνία δημιουργείται κλίμα αδιεξόδου, εξ ού και συνέστησε ψυχραιμία.

«Είμαστε ακριβώς εκεί που ήμαστε τον περασμένο Μάιο, που έλεγαν δεν κλείνει η α’ αξιολόγηση κι έκλεισε, όλοι θέλουν να βρεθεί λύση και θα βρεθεί» τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στο Βερολίνο, λέγοντας ότι δεν βλέπει να πιέζει το Βερολίνο για μείωση πλεονασμάτων και γενναία μέτρα για το χρέος, με την ίδια ένταση που ζητά ως εναλλακτική λύση από την Ελλάδα τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018.

Δεν πρόκειται να πάρουμε νέα μέτρα, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών ζητώντας μάλιστα την υποστήριξη και της Αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την επιδίωξη για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, αλλά και την εθνική γραμμή για τα εργασιακά.

«Θέλουμε να μας πείτε ξεκάθαρα αν συμφωνείτε ή όχι στη λήψη μέτρων για το 2019-2020» είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος κυρίως στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Η πολιτική συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει»

Αισιόδοξος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Ευ.Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Η πολιτική συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι οι διαφορές για το δημοσιονομικό κενό το 2017 και το 2018 έχουν γεφυρωθεί. Για το 2017 έχει περιοριστεί στα 20 εκατ. ευρώ και για το 2018 η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μικρή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και λίγο μεγαλύτερη με το ΔΝΤ. «Πάντως δεν θα κολλήσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων τα εργασιακά επανέλαβε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης (επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, επεκτασιμότητα, αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης), τονίζοντας μάλιστα ότι έχει μεγάλη υποστήριξη από πολλούς θεσμούς και ότι το ΔΝΤ που ζητά βίαιες ανατροπές στερείται επιχειρημάτων.

Στο σημείο αυτό ο κ. τσακαλώτος κάλεσε την Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της αν συμφωνεί και στηρίζει την εθνική γραμμή για τα εργασιακά, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα για 2018-2020

Ένα από τα ανοιχτά ζητήματα, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι αυτό που αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης για μείωση των στόχων και εκτιμώντας ότι θα βρεθεί λύση.

Όπως εξήγησε «υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές πόσα χρόνια πρέπει να διατηρηθεί το 3,5% ως στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα», επαναλαμβάνοντας ότι ακόμη και υπό την πίεση ΔΝΤ και Βερολίνου η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τώρα νέα μέτρα για το 2018-2020.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και την δική σας υποστήριξη. Θα ήταν πολύ υποβοηθητικό» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και ζήτησε «να μην υπάρχει αίσθηση δράματος. Πάντα έτσι γίνεται όταν πλησιάζουμε στην συμφωνία».

Επανέλαβε δε τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε προσφάτως για μείωση πλεονάσματος μετά το 2018 στο 2,5% του ΑΕΠ με το 1% να κατευθύνεται μόνο για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την μεριά των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Με τα μέτρα για το χρέος «ανοίγει ο καθαρός διάδρομος»

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε τη σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους τα οποία συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι είχαμε ζητήσει διαφάνεια και καθαρό διάδρομο, ώστε οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι επενδυτές να έχουν εικόνα για για το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος και κατ’ επέκταση με την ελληνική οικονομία, και υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα αυτά η εικόνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Απαντώντας μάλιστα στο επιχείρημα ότι μέχρι το 2060, που είναι ο χρονικός ορίζοντας για την πλήρη απόδοση των ληφθέντων μέτρων, «ποιος ζει ποιος πεθαίνει;» τόνισε ότι είναι λάθος να εξετάζουμε το θέμα από αυτή την οπτική. Κι αυτό γιατί η εφαρμογή των μέτρων αρχίζει από τώρα και τα σωρευτικά οφέλη τους θα φτάσουν στο 21,8 του ΑΕΠ το 2060.

Το γεγονός ότι το χρέος θα είναι μικρότερο αργότερα, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα, είπε αναφερόμενος στην προσέλκυση επενδύσεων.

«Αν οι επενδυτές δουν ότι υπάρχει σταθερότητα και το χρέος είναι βιώσιμο θα έρθουν τώρα, όχι το 2060» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συμφωνηθέντων μέτρων είπε ότι πρόκειται για μέτρα ομαλοποίησης των ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων, κέρδη από την αγορά ομολόγων του 2011 και μείωση του ρίσκου αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα το 21,8% του ΑΕΠ συνίσταται σε:

3,6% από ομαλοποίηση αποπληρωμής των ομολόγων
15% μείωση επιτοκίων
0,3% επαναγορά ομολόγων
2,6% γενική μείωση ρίσκου

«Τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και η επίδραση θα είναι 9% το 2040», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει ότι θα είναι καλύτερα τώρα. Αν δουν ότι θα είναι πιο βιώσιμο το χρέος, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα. Δίνει διασφάλιση στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια και υψηλές δανειακές ανάγκες».

«Εμείς ζητάγαμε διαφάνεια και ένα καθαρό διάδρομο για να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει μία καθαρή λύση για το χρέος και να μπορούν να επενδύσουν. Αυτό έχει ήδη τελειώσει και όλοι συμφώνησαν» τόνισε.

Α.Τ


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ