Υπό διερεύνηση από την αρμόδια κρατική υπηρεσία ασφάλειας πτήσεων τελεί το Aquila, ο «χρυσαετός» του Facebook, ένα drone με το οποίο η μεγαλύτερη πλατφόρμα ανθρώπινης δικτύωσης θα επιχειρήσει να παρέχει υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Στην πρώτη δοκιμαστική του πτήση τον Ιούλιο, η οποία είχε καταρχήν θεωρηθεί επιτυχημένη, το Aquila εμφάνισε μια «δομική αποτυχία».

Σήμερα, το Bloomberg αποκαλύπτει στοιχεία για την έρευνα που διεξάγει η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών σύμφωνα με την οποία το Aquila δεν μπορούσε να πετάξει ξανά με την τραυματική προσγείωσή του. Στο σχετικό δημοσίευμα στο μπλογκ των μηχανικών του Facebook αναφερόταν ως «δομική αποτυχία» του drone λίγο πριν την προσγείωσή του, για την οποία θα ανακοινώνονταν περισσότερα.


Εντούτοις, μετά τη δοκιμαστική πτήση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διάρκεια πτήσης του drone.
Ο επικεφαλής μηχανικός του Connectivity Lab της εταιρείας, Γιαέλ Μαγκουάιαρ, δήλωνε ότι αρχικά ήλπιζε ότι το Aquila θα πετάξει μόνο επί 30 λεπτά, από την άλλη όμως, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν τα ηλιακά drone αναλάβουν εργασία.

To πρώτο ηλιακό Aquila σηκώθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και πέταξε επί περισσότερο από μιάμιση ώρα στην περιοχή Γιούμα στην Αριζόνα.

Στόχος της Facebook είναι ένας στόλος Aquila ικανός για πτήσεις επί τρεις μήνες σε ύψος αρκετών χιλιάδων μέτρων (18+ χιλιόμετρα ύψος), με τα drone να επικοινωνούν μεταξύ τους για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Συγκεκριμένα, επιδιώκει να παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ σε μια περιοχή διαμέτρου περίπου 100 χιλιομέτρων από ύψος 18 χιλιομέτρων. Το Aquila έχει εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας: 5.000 Watt, δηλαδή «όσο τρία πιστολάκια μαλλιών ή ένας προηγμένος φούρνος μικροκυμάτων».

tech.in.gr