Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου, ο Σταύρος Μπούσμπουλας, διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Αγ. Παντελεήμων», μιλά στο in.gr για τη νόσο. Συγκεκριμένα, αναλύει τι εννοούμε με τον όρο «διαβήτης», πόσες μορφές έχει η νόσος και γιατί πρέπει ο ασθενής να είναι ρυθμισμένος.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 12% του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα, με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την Ελλάδα, για το 2015 το μέσο ετήσιο κόστοςσχετιζόμενο με τον σακχαρώδη διαβήτη ανά πάσχοντα ανήλθε σε 2.562 ευρώ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο διαβήτηςπαρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη διεθνώς ανέρχεται σήμερα σε 415 εκατομμύρια, ενώ έως το 2040 αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια. Από αυτά, υπολογίζεται ότι το 87%-91% πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 7%-12% από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 1%-3% από άλλους τύπους διαβήτη.

Όμως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος, καθώς τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα.

Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν που ο διαβήτηςαποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, η πλειονότητα των χωρών δαπανούν μεταξύ 5% και 20% των συνολικών ετήσιων δαπανών τους για την υγείακαι τον διαβήτη.

health.in.gr