Να αναλάβει η Βρετανία το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για τους ανήλικους του καταυλισμού μεταναστών στο Καλαί, ζήτησε από την Τερίζα Μέι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τη φροντίδα των νεαρών μεταναστών μετά τη διάλυση του καταυλισμού, όπου διέμεναν περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες με την ελπίδα ότι θα περνούσαν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.

Ο Ολάντ είπε πως 5.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Καλαί και έχουν μείνει εκεί 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα μεταφερθούν σύντομα σε άλλα κέντρα υποδοχής.

«Μίλησα χθες (σ.σ. Παρασκευή) με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, όπως και ο (γάλλος υπουργός Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ με τη βρετανίδα ομόλογό του, έτσι ώστε οι Βρετανοί να μπορούν να πάνε σε αυτά τα κέντρα με τους ανήλικους και να αναλάβουν το μερίδιο (της ευθύνης) που τους αναλογεί για να τους υποδεχθούν στη Βρετανία» είπε ο Ολάντ.

Αργά την Πέμπτη η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, είπε στη Γαλλία πως πρέπει να εγγυηθεί την προστασία των νεαρών ατόμων.

Το θέμα είναι ευαίσθητο και στις δύο χώρες και ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας προσφύγων, Ofpra, Πασκάλ Μπρις, αποκρίθηκε χωρίς περιστροφές: «Έχουμε κάνει τη δουλειά της Βρετανίας, φροντίζοντας τους ενήλικες».

«Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να φροντίσουν τους απομονωμένους ανήλικους που βρίσκονται τώρα στα CAP (προσωρινά καταλύματα) και που ενδιαφέρονται να πάνε στη Βρετανία» δήλωσε στο Reuters.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία πρέπει να παραλάβει τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν οικογενειακούς δεσμούς εκεί. Μια τροποποίηση αυτών των κανόνων που ενέκρινε η Βρετανία φέτος αναφέρει πως ανήλικοι, το συμφέρον των οποίων εξυπηρετείται καλύτερα με αυτή τη διευθέτηση, θα πρέπει επίσης να γίνουν δεκτοί στη χώρα.

Η Βρετανία έχει δεχθεί έως τώρα 274 παιδιά. Ο Ολάντ, που έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στη δυτική Γαλλία αφού επισκέφθηκε ένα από τα 450 κέντρα υποδοχής που δημιουργήθηκαν για να υποδεχθούν τους μετανάστες του Καλαί, είπε πως ένας καταυλισμός στο βορειοανατολικό Παρίσι που επεκτείνεται όλο και περισσότερο θα διαλυθεί και όσοι που δικαιούνται άσυλο θα σταλούν στα ίδια κέντρα.

Περίπου 2.000-2.500 άνθρωποι κοιμούνται σε αντίσκηνα σε καταυλισμούς στο βορειοανατολικό Παρίσι, από περίπου 1.500 που ήταν προτού αρχίσει η εκκένωση του καταυλισμού του Καλαί. «Θα διεξαγάγουμε την ίδια επιχείρηση όπως στο Καλαί. Θα εκκενώσουμε τους καταυλισμούς του Παρισιού» είπε ο γάλλος πρόεδρος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό