Η ΝΔ οφείλει να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου από την Πειραιώς, στην οποία διατυπωνόταν η άποψη πως ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να ανακτήσει τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωση – απάντηση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται: «Η ΝΔ θέλει να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια.

» Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή» την «ρητή άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση ΕΣΡ».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το ΕΣΡ είναι συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή» και ότι «η συγκρότησή του είναι συνταγματικό καθήκον όλων των κομμάτων».

«Η ρητή -πλέον- άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση του ΕΣΡ συνιστά θεσμική εκτροπή» τονίζει, υπογραμμίζοντας πως «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει θέση και να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο»

«Ας σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της διαπλοκής, κόντρα στα συμφέροντα της κοινωνίας. Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος δήλωσε πως «η διαδικασία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι συνταγματική υποχρέωση» και «από ‘κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των καναλαρχών».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παθογένεια του πολιτικού συστήματος» την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, ενώ απέρριψε τα περί υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

«Είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω ένα χρόνο. Υπήρχε μια πρόταση από τον κ. Βούτση προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ