Τους φθινοπωρινούς μήνες, στα όρια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Γρεβενών, οι οξιές του Εθνικού Δρυμού Πίνδου, ευρέως γνωστού ως Βάλια Κάλντα, φωτίζουν με χρυσαφένιους τόνους τις πλαγιές των ορεινών όγκων, προσφέροντας μια εικόνα μοναδική, ένα θέαμα εντυπωσιακό.

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, μια από τις πλέον αξιόλογες περιοχές ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου από την άποψη του φυσικού πλούτου, ιδρύθηκε το 1966. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα (βλάχικο τοπωνύμιο, που σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα) και του Αρκουδορέματος (παραποτάμου του Αώου), με τα όρη Λύγκο και Μαυροβούνι.

Πυκνά δάση μαύρης πεύκης και οξιάς, το ρόμπολο (σπάνιο είδος πεύκης, ψυχρόβιο κωνοφόρο), μικρότερα φυτά
και αγριολούλουδα, ορισμένα ενδημικά, σπάνια είδη πανίδας, όπως η καφέ αρκούδα, πολυάριθμα είδη πτηνών συνθέτουν την εικόνα του οικοσυστήματος της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το δίχως άλλο τα αλπικά λιβάδια του δρυμού, αλλά και οι λίμνες Φλέγκα (Δρακόλιμνες), στα υψίπεδα του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 1.960.

Σηματοδοτημένες ορειβατικές διαδρομές δίνουν τη δυνατότητα στους περιπατητές και τους φυσιολάτρες να έλθουν σε άμεση επαφή με τη φύση, να ανακαλύψουν το θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Τα πλησιέστερα στο δρυμό χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων είναι η Βοβούσα του Ανατολικού Ζαγορίου και η Μηλιά, βορειοανατολικά του Μετσόβου.

Κοντά στη Βοβούσα, όμορφο χωριό που διαρρέει ο Αώος, χτισμένο σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο «Βάλια Κάλντα», χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Τα πλησιέστερα στο δρυμό χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών είναι η Κρανιά, το Μικρολίβαδο και το Περιβόλι.