Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια πιθανή γενετική σχέση που προδιαθέτει τα παιδιά σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης λοιμώξεων μέσου ωτός, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι λοιμώξεις του μέσου ωτός είναι η συχνότερη αιτία για την οποία τα παιδιά παίρνουν αντιβιοτικά και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα στοιχεία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών.

Ειδικοί του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενομικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια με επικεφαλής τον Δρ Χακον Χακοναρσον, ανέλυσαν δείγματα DNA από 13.000 παιδιά. Έτσι εντόπισαν μια σχέση μεταξύ μέσης ωτίτιτδας και ενός σημείου στο χρωμόσωμα 6 που περιέχει το γονίδιο FNDC1. Στη συνέχεια επαλήθευσαν τον συσχετισμό σε ποντίκια, όπου δηλαδή το επίμαχο γονίδιο εκφραζόταν στο μέσο ους.

«Αν και η λειτουργία του γονιδίου στους ανθρώπους δεν έχει μελετηθεί ακόμα πλήρως, γνωρίζουμε όντως ότι το FNDC1 κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στην φλεγμονή. Κι ενώ είναι γνωστό ότι τα μικρόβια προκαλούν ωτίτιδες, λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για τον ρόλο της γενετικής. Έτσι έχουμε την πρώτη και μεγαλύτερη γενετική μελέτη που στοχεύει στη μελέτη της επιρρέπειας για τη οξεία μέση ωτίτιδα» σχολιάζει ο Δρ Χακοναρσον.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr